A játék keretet ad a családi működéshez

Újabb pszichológus anyuka használta örömmel a Benefittót.

abelesadel

Nagy örömmel próbáltuk ki a Benefittót, gyermekeim kíváncsiságát az illusztráció már önmagában felkeltette, amit aztán a meseszövés egészített ki. A játék, illetve a manók hamar a család tagjai lettek, a gyerekek adtak nevet is nekik, az esti mese részeseivé váltak, újabb és újabb kalandokba keveredtek, annak érdekében, hogy megtalálják a fa kincseit, díszeit. A kitűzött célok – amiben változásokat vártam a gyermekeim viselkedésében – gyorsan teljesültek, a mese révén a gyerekek motiváltak voltak, illetve az én elvárásom egy játék keretébe ágyazódott, így pozitív hangulattal lehetett nehéz helyzeteket kezelni.

A sűrű hétköznapokban – amikor a gyerekek és a szülők is fáradtak- sok nevelési helyzetet kell megoldani a szülőknek úgy, hogy még az idő is szorítja őket. (Gondolok itt egy reggeli indulásra, készülődére, amikor időre kell a szülőnek munkahelyükre beérni). Ilyenkor a szülő türelme próbára van téve, sok konfliktus helyzet adódik, ezért fontosak olyan nevelési eszközök, amik ezekben a helyzetekben hatékonyan bevethetőek.  A Benefitto véleményem szerint ebben nyújt segítséget és a szülő részéről nem hatalom alapú viszonyulást kíván, hanem empátiát, játékosságot, reflektivitást.

A Benefitto nem csak egy eszköz a nevelés megkönnyítéséhez, tapasztalatom szerint, a gyermekek és szülők közötti kötődést is erősíti, hiszen a mesélés, a nyílt, közvetlen, őszinte kommunikáció, a gyermekeknek adott pozitív visszajelzések mind ezt szolgálják. A gyermekek számára pontosan, számukra is érthetően megfogalmazott célok, elvárások az ő helyzetüket is megkönnyíti, mert keretet ad a családi működésnek, ami a gyermekek érzelmi biztonságának fontos tényezője.

Tóth Marietta, pszichológus, Adél (3) és Ábel (5) anyukája