Anyának dolga van, de gyerekjáték a várakozás!

Benefitto és Land gyereknevelést segítő játékaink ezúttal az otthon eltöltött szabadság idejére szállítják nektek a kreatív és kedves megoldásokat. Minden szülő ismeri azt a rendkívül frusztráló helyzetet, amikor gyermeke igényelné a jelenlétét, ám neki fontos, “muszáj megcsinálni” teendői akadnak. Ebben az esetben lényegtelen, hogy az a “muszáj” a kiteregetendő ruha, a megfőzendő ebéd, a fontos megbeszélendők apával/anyával vagy épp az otthonról végzett, fizetett munka. A gyermek türelmetlen, figyelmet szeretne, de legalábbis valamit, ami izgalmas és érdekes annyira, hogy feledtesse vele a szülőhiányt. A szülő pedig szép lassan kettészakad. Valami általában félbe marad, vagy a gyerkőccel való játék vagy a munka. Ettől pedig legtöbbször kellemetlenül érezzük magunkat. A nyári szünidő alatt bőven akad ilyen helyzet, azaz amikor éppen nem nyaralunk, hanem az óvodai, iskolai szünetet otthon, együtt töltjük gyermekünkkel.

Mit tehetünk, hogy könnyebben boldoguljunk ilyen helyzetekben? És tőlünk talán már megszokhattátok, nem támogatjuk azt, hogy a gyermeket ilyen helyzetben automatikusan valamilyen képernyő elé ültessük.

Hogyan oldható meg, hogy a gyermekre is elég időnk legyen és a feladatokkal is haladjunk úgy, hogy a várakozás ideje alatt mindenki jól érezze magát?

Természetesen a gyermek lefoglalásával, amit ez esetben úgy kell megoldanunk, hogy ez egy olyan önálló játék, tevékenység legyen, ami elég izgalmas, érdekes számára.

Nyilvánvalóan a gyermek életkora ebben az esetben meghatározó, hiszen egyáltalán nem mindegy, hogy egy maximálisan ránk szoruló picibabáról, egy akarom korszakába lépő három évesről, vagy egy már-már önjáró hét évesről van szó. Így a legfontosabb, hogy mérlegeljük, mennyi az az idő, amit reálisan levághatunk a gyerekes-időből. Mennyi az az idő, amit el tud játszani egyedül, és mi az, amivel segíthetjük, hogy ez az idő kitolható legyen egy kicsit.

gyerekes

Mi ennek az önálló tevékenységnek, játékidőnek a megteremtésében, koordinálásában, ösztönzésében segítünk most benneteket. Készítettünk erre a helyzetre a Benefitto és Land játékainkat életre keltő Manóleveleket. Mielőtt bemutatnánk, hogyan segít benneteket ilyen helyzetben is a Benefitto vagy a Land játék és a hozzájuk készített Manólevelek, leírjuk, hogy szerintünk mik azok az elvek, amiket érdemes ilyenkor alkalmazni, hogy a gyermek is motivált legyen a várakozásra. Manóleveleink is ezek alapján készültek.

1. A mesék, történetek kitalálásával észrevétlenül, nyíltan megfogalmazott elvárások nélkül, az ő nyelvet használva alapozzuk meg az együttműködésüket. Belekezdünk vele együtt egy érdekes tevékenységbe, amíg megérti és felkelti az érdeklődését, utána ki tudunk vonulni belőle, amíg a dolgunkat megcsináljuk.
2. Játszani hívjuk, ahelyett, hogy feladatokat vagy számára egyáltalán nem izgalmas kéréseket fogalmaznánk meg.
3. Felkeltjük kíváncsiságát és játékosan lehetőséget biztosítunk számára, hogy ő is fontosnak érezhesse magát.
4. A játék nyelvén megértetjük vele, hogy nekünk most időre lesz szükségünk, hogy a munkánkat meg tudjuk csinálni. Cserébe ha kész leszünk, vele tudunk játszani.
5. Sok pozitív visszajelzést adunk számára, ha sikerül betartania a megbeszélteket, vagy látjuk, hogy próbálkozik, mely később egy ugyanilyen helyzetben “referenciaként” szolgál mindenki számára. A közös játékidő alatt hangsúlyozzuk, hogy milyen nagylányosan/nagyfiúsan viselkedett, és mennyire örülünk, hogy végre nyugodtan tudunk együtt játszani, hála neki, mert meg tudtuk csinálni a feladatainkat. Legközelebb pedig hivatkozzunk erre a közös élményünkre és az ügyességére.

A Benefitto és a Land játékhoz is írtunk nektek egy-egy történetet, amelyek segítik a gyermeket, hogy vidám kalandként tekinthessenek az önálló játékidőre, és abban is, hogy átlássák, mennyi ideig kell anya nélkül elfoglalniuk magukat. Kattints ide a Benefitto Manólevélhez, ide pedig a Land Manólevélhez.

plukkidonyar

Ahogy a levelek végén található instrukcióban is írjuk, ezt az időt mindenképp érdemes rövidebb egységekre bontanod, és többször visszajelezned, megerősítést adnod, ha addig ügyes volt, hisz ezzel még inkább motiválod őt. Ilyenkor nem kell bonyolult dolgokat közbeiktatnod, elég, ha elmozdítod a figurát, vagy csak megszólalsz az ő nevében, és megdicséred a gyerkőcöt, hogy milyen remekül csinálja a dolgát.

Az is lehet nagyon motiváló, ha előre megbeszélitek, hogy mit fogtok csinálni, vagy ha egy egyelőre titkos játéklehetőséget villantasz fel. Ezt neked kell kitapasztalnod, hogy mi hat rá jobban.

Választhatsz olyan hasznos tevékenységeket is a lefoglalására, amelyek lehetőséget adnak neki, hogy játékos keretek között megtapasztalhassa, milyen ügyes, így növelve kompetencia érzését, és azt, hogy már “nagynak” érezhesse magát a feladat által. A levelekben hagytunk nektek helyet, hogy ezeket belefogalmazzátok röviden a Manólevél kipontozott részébe.
Például párosítson zoknikat, hogy nehogy a csenőmanók győzzenek a nagy zokni versenyben, ahol a páros és páratlan zoknik száma dönti el, hogy ki győzött. Ha a páratlan zoknik vannak többségben, akkor a csenő manók győznek, amit ugye nem hagyhatunk. Azzal, hogy ezeket a tevékenységeket átgondolod és belefogalmazod a levélbe, előre felkészülsz arra az időszakra, amikor neked dolgod lesz.

A lényeg, hogy kösd a tevékenységet valami vidám, izgalmas történethez, ami a manókról vagy a hozzájuk köthető mesevilágról szól, hogy így tedd érdekesebbé és élőbbé a gyermek számára a játékot. Ezzel segíthetsz neki túljutni a holtpontokon és kellemessé tenni a várakozást.

A cél a kíváncsiság felkeltése mellett a motiváció megerősítése, sok pozitív visszajelzéssel, ami vonzóvá teszi számára a kihívást a várakozás ideje alatt és közben napról napra ügyesebbé és együttműködőbbé válik. Fontos, hogy értékeld nagyra a próbálkozásokat, az apró lépéseket is!

HA MOST VÁGNÁL BELE A JÁTÉKOS NEVELÉSBE és Benefitto vagy Land gyereknevelést segítő, mágneses táblajátékot rendelnél tőlünk, közvetlenül szakember tervezőktől, akkor KATTINTS A MEGRENDELÉS GOMBRA. 3 budapesti helyszínen átveheted vagy néhány napon belül házhoz szállítjuk. Légy többezer fős, játékos nevelés iránt elkötelezett közösségünk új tagja! A játékok használatához megrendeléskor azonnal megkapjátok a kiadványunkat, ami lépésről lépésre vezet be benneteket a rejtelmekbe. Ha pedig kérdésetek lesz, mi itt vagyunk! Várunk szeretettel!

Megrendelés

posztkep_gyerekes_5