Mesébe foglalt mindennapok

Az óvodás gyermekek világában a játék és a valóság, a varázslat és a hétköznapok még nem különülnek el élesen egymástól, éppen ezért érdemes minden alkalmat megragadni, hogy a képzeletet és a mesék világát hívjuk segítségül a nehéz helyzetekben.

Mesélés – biztos alap a fejlődéshez

A mesehallgatás számos olyan jótékony hatással bír, ami támogatja gyermekünk kognitív és társas készségeinek fejlődését, mint például az elvont gondolkodás, a szövegértés, az érzelmi intelligencia és a kreativitás. Emellett mélyíti a kötődést szülő és gyermek között, oldja a szorongást, és megerősíti az önmagunkba és a világba vetett bizalmat. Ráadásul ezt a csodaszert akár célzottan is bevethetjük. Nem véletlen a meseterápiás módszerek terjedése, mint ahogy az sem, hogy a gyermekek mindennapi játékuk során maguk is történeteket, meséket alkotnak, amik egyaránt segítenek feldolgozni az élményeket és felkészítenek a kihívásokra.

Képzelet és játék – szürkéből színeset

Az összebújós esti meseolvasáson túl érdemes a hétköznapi helyzetekbe is becsempészni a mesés elemeket. Egy kis fantáziával kedvet csinálhatunk olyan tevékenységekhez is, amik nehézséget jelentenek gyermekünknek, és az unalmas helyzeteket is varázslatossá tehetjük. Például buszra várni nem nagy kaland, de ha a megállót őrizzük padlovagokként, máris más a helyzet! És persze egy rögtönzött mesével is megkönnyíthetjük a várakozást. Azonban nem mindenki született mesélő – bár meggyőződésünk, hogy bárki azzá válhat –, és sajnos vannak olyan helyzetek, amikor nem tudunk teljes figyelmünkkel a gyermekünk felé fordulni. Ilyenkor pedig jól jön a varázslatos segítség.

ÚtraManók – a szülők titkos segítői

Az ÚtraManó alkalmazás arra törekszik, hogy a gyerekek akkor is mesékhez jussanak, amikor a szülőknek éppen nincs lehetőségük a felolvasásra vagy arra, hogy kreatívan kezeljék a helyzetet. A manók hangos üzenetek formájában mesélnek a gyerekeknek, ami nem csak az unalmat űzi el, hanem mintát is nyújt ahhoz, miként lehet a varázsvilágot beépíteni a hétköznapokba. Az üzeneteket pszichológus meseírók írják és profi szinkronszínészek hangján szólalnak meg.

Autóban, otthon vagy a szabadban – küldetések mindenhol

Az autóutakon megszólaló történetekben a manók a családot körülvevő tájról mesélnek, ezáltal fejlesztve a fantáziát, a figyelmet és az asszociációs képességet. Nem csak a gyerekekét, hanem a szülőkét is, akik legközelebb talán már maguk is mernek majd “manómódra”, szabadon mesélni. A többállomásos, fejtörőkre és keresgélésre épülő, mesés köntösbe bújtatott otthoni küldetések vagy a környezet megfigyelésén alapuló, szabadtéri, sétálós kincskereső játékok pedig közös élményt nyújtanak az egész család számára. Így a legáltalánosabb élethelyzetekbe is becsempészik a varázslatot és a mesék világát.

Hatékony segítség – az egész család fejlesztése

Nem titkolt célunk, hogy az élményen és kikapcsolódáson túl a szülők maguk is felfedezzék, milyen könnyű az átjárás meseország és a valóság között. Ezáltal pedig egy olyan eszközt kapnak, amit aztán maguk is hatékonyan használhatnak majd, közelebb kerülve gyermekük világához, megkönnyítve a nevelést, és megerősítve a kapcsolódást.