Dackezelés

Tehetetlennek érzed magad a sorozatos ellentmondással szemben? Megőrjít az állandó “csak azért sem” hozzáállás? Válts a Plukkido szemléletére és szó szerint gyerekjáték lesz a dackorszak kellemetlenségeit enyhíteni.

A kisgyermekkor elkerülhetetlen, ám annál szülőpróbálóbb velejárója, amit a köznyelvben dackorszaknak szoktunk emlegetni. Ebben az időszakban kezd a gyermek önálló, cselekvő lényként gondolni magára, ami rengeteg próbálkozásban, erős érzelmi megnyilvánulásban és nem utolsó sorban határfeszegetésben nyilvánul meg.

Dacos Gyerek - Dackezelés

Bármennyire is úgy tűnik, hogy azért állnak ellen, hogy minket szülőket bosszantsanak, nem ezért teszik. Sokkal inkább azért, hogy megtapasztalják, hogy a képességeik, a vágyaik és a lehetőségeik milyen viszonyban állnak egymással. A dackorszak alatt is próbálják a világ dolgait kategorizálni: van amire képesek, de nem szeretnék; van amire képesek, szeretnék és lehetőségük is van rá – ezek az egyszerű esetek. De ott vannak azok a helyzetek is, amiket szeretnének, de nem képesek rá; nem szeretnének, de kell vagy épp hiába képesek rá, nem szabad. Ezek az ellentmondásosságok bizony erős érzelmeket, ellenállást váltanak ki.

Feloldhatóak az ellentétek?

Észérvekkel aligha, hiszen ezek a kis emberek még erősen érzelemvezéreltek. Ráadásul a fejlődésük szempontjából fontos szerepe is van annak, hogy megtapasztalják a határaikat, ehhez viszont ütközniük kell. Akkor hát mit tehetünk?

  • Mutassuk meg nekik, hogyan tudják számunkra is elfogadható és érthető módon kifejezni ha valami nem tetszik. (pl.: mondhat nemet, de nem kiabálva)
  • Jelezzünk vissza minden olyan alkalmat, amikor dühöngés helyett meg tudta fogalmazni a nehézségét!
  • Tükrözzük vissza az érzelmeit, hogy jobban tudja értelmezni azokat (pl.: Biztos nagyon bosszantó lehet, hogy nem éred el kapcsolót, pedig szeretnéd meggyújtani a lámpát. Tudod, van, amit anya sem ér el, olyankor apától kérek segítséget.)
  • Kínáljunk számára is elfogadható alternatívákat a megvalósíthatatlan dolog helyett. (pl.: A lámpakapcsolót még nem éred el, de a kilincset már igen. Kinyitnád nekem az ajtót, épp tele a kezem?)

Ezeket szem előtt tartva, mindkettőtöknek könnyebb lesz megélni a frusztráló helyzeteket.

dackorszak

Plukkidoval a gyakorlatban is megvalósíthatók a fenti példák

Manóleveleinket segítségül hívva játékba ágyazhatod a számotokra elfogadhatóbb viselkedésformák gyakorlását. A mágnestábla segítségével pedig könnyedén jelezhetsz vissza minden pozitív változást gyermekednek. Gyermeked manóvilág bajba jutott lakóinak megmentőjévé válik minden alkalommal, mikor toporzékolás helyett sikerül elmondania, amit szeretne. Ez hatalmas motivációt ad számára és az önbizalmát is erősíti. A problémás nevelési helyzetekbe csempészett játékosság oldja a feszültséget mindkettőtökben és gördülékenyebbé teszi a kommunikációt köztetek.

Ha kedvet kaptál, hogy még többet megtudj a dackorszak játékos kezeléséről, olvass bele előre megírt és kiegészítendő Manóleveleinkbe a honlapunkon, vagy kattints az alábbi gombra és válaszd ki a számotokra megfelelő játékunkat!


Ha tetszenek a Plukkido családi táblajátékai, kattints ide a vásárláshoz:

Megrendelés