Egy app, ami a szülő és a gyerek közös élményévé válik-Zsebmanó

ZsebmanóTalán nem mondunk újdonságot azzal, hogy a számítógépes programok és a mobil alkalmazások sajnos legtöbbször csökkentik a valós társas kapcsolatok gyakoriságát és a gyakorta mobilozó gyerekek (vagy akár felnőttek) könnyebben válnak befelé fordulóvá. Sokszor pont azért kerül egy kisgyerek kezébe tablet vagy telefon, hogy a szülőnek legalább néhány percre ne kelljen interakcióba lépni a gyerekkel. Amíg a kicsit leköti a játék, addig ő haladhat az elvégzendő dolgokkal, vagy épp elolvashatja a híreket. Csakhogy könnyű átesni a ló túloldalára. A virtuális világba feledkezett játékosok számára a folyamatosan változó, megújuló ingereket kínáló alkalmazások könnyen válnak érdekesebbé a valóságnál, ami ennél jóval statikusabb. Így egyre nehezebben lehet majd lekötni őket nem digitális játékokkal. A fokozódó nyűgösködés, elégedetlenség pedig oda vezethet, hogy a szülő inkább újra és újra az okoseszközökért nyúl. Ez pedig egyre jobban csökkenti a szülő és gyermek közti kommunikációt, minőségi interakciót.

Ahhoz, hogy ezt a tendenciát ellensúlyozni tudjuk, fontos, hogy kisgyermekkorban különösen ügyeljünk rá, hogy gyermekünk minél kevesebb időt töltsön a képernyő előtt és minél többet valós társas interakcióval.

A rengeteg napi teendő mellett, gyakorta nem könnyű időt szakítani játékra, mesére, beszélgetésre, az erőfeszítés mégis sokszorosan megtérül. Hiszen ha kicsiként megtanítjuk a kreatív fantáziajátékra, a társas interakciókban rejlő örömökre, akkor talán később is jobban kordában tartható lesz a digitális média fogyasztás. Persze azt is látjuk, hogy nehéz állandóan kreatív ötletekkel előrukkolni és a legunalmasabb helyzetekben is mentőötlettel rendelkezni.

Éppen ezért találtuk ki a Zsebmanó alkalmazást, ami kihasználja a technika adta lehetőségeket. A mindig kéznél lévő mobiltelefon segítségével szinte bárhol, bármikor használhatóvá teszi. Viszont egyáltalán nem úgy köti le a gyermeket, hogy a kütyüt kelljen nyomkodnia. Éppen ellenkezőleg! A Zsebmanó segítségével közös játékba kezdhettek, amihez szükségetek lesz a megfigyelőképességetekre, a fantáziátokra, sőt néha akár az ügyességetekre is. A Zsebmanó játékos feladatai a szülő és a gyermek számára is élményt varázsolnak a várakozásból, utazásból vagy akár a sétálásból. A nyűgös türelmetlenkedés pedig a múlté lesz. Ne feledjétek, már nincs sok hátra, hogy minden telefonba beköltözhessen ez a kedves kis segítőmanó! Kezdődhet a visszaszámlálás!