Életbe vágó? Vágj bele!

A gyereknevelés sok kihívást rejtő életfeladat. Hányszor van, hogy úgy érezzük, ez már nem mehet így tovább, ez tarthatatlan. És mégis, újra meg újra benne ragadunk az elviselhetetlennek tűnőben, és a változatlanságra megkeresünk és megtalálunk minden lehetséges kifogást és indokot. Hányszor bizonygatjuk magunknak, vagy másoknak, hogy egyszerűen nem fér bele, hogy változtassunk. Erre már nincs időnk, erőnk, kapacitásunk, mert… és ilyenkor jön a sok halaszthatatlan, a sok muszáj, és az “én erre képtelen vagyok” érzése.

Sokszor tapasztaljuk, hogy a Plukkido játékokkal találkozva hiába a kezdeti lelkesedés, a szülőkben lévő bizonytalanság halogatássá válik, nem mernek azonnal belevágni, mert félnek a kudarctól vagy mert túl bonyolultnak érzik a módszert. Most ennek a hátteréről szeretnénk írni nektek.

Érthető, hogy mindenki jól akarja csinálni. Gyakran azért nem kezdünk bele új dolgokba, mert már annyi mindent kipróbáltunk és nem változott semmi. Félünk, hogy újra ez fog történni és megint eszköztelennek/tehetetlennek érezzük magunkat. Elfáradunk és a saját kudarcunknak érezzük, hogy nem tudunk úrrá lenni a problémákon. Már nem akarunk csalódni, túl nagy a kockázat, ezért félünk belevágni.

Mi viszont azt tapasztaljuk – most már sok ezer Plukkido-zó család társaságában, hogy nem olyan nehéz megváltoztatni a dolgokat, ha belül igazán elköteleződünk, és ha szükséges, nem félünk segítséget kérni: meg tudjuk csinálni!

Hogy kezdődnek a csodák?

Egyszer csak mégis megmozdul valami ott bent, vagy lehet, hogy épp kint. Valami már túl sok, vagy túl kevés, átbillen a mérleg nyelve, és mégis sikerül elmozdulni a holtpontról, megindulni előre. Valami változik bennünk, és velünk együtt változik minden. Egész világok tűnnek el és épülnek ugyanabban a pillanatban. Ez csoda… Mert csoda minden olyan hétköznapi pillanat, amelynek megszületésénél igazán jelen vagyunk, csoda minden, aminek létében nem hittünk igazán, mégis lehetőséget kapunk, hogy megtapasztaljuk: létezik.

Valami elindul. A család játszik. Lehet, hogy kezdetben másként, mint ami később valóban hatékony lesz. De ez nem baj! Csinálni kell, benne lenni. Ha szükséges, akkor kérdezni és tapasztalni.

És akkor kialakul az a Plukkido kommunikáció, ami sok egyedi, csak az adott családra jellemző elemet tartalmaz, és ami valamennyiük számára a legkellemesebb.

Ez csak mese?

Amellett, hogy a Plukkido játékaival a hétköznapi konfliktusok egyre ritkábbá válnak, történik még valami egészen varázslatos.

Sokan a Plukkido játékaival tapasztalják meg a mesélés csodáját. Ahogy egy fájó seb gyötrelme elillan a mesebeli varázspor hatására, vagy ahogy a düh mindent elsöprő indulata apró könnycseppekként továbbgördülve véget nem érő panaszáradattá, majd mosollyá változik. Ahogy a megkönnyebbült gyermek kieresztheti végre a benne dúló ezer félelmet, sértődött, dacos haragot, vagy épp örömöt. Mert közben érzi, hogy mindezt megteheti. Mert ez csak mese, tán nem is igaz, pont csak annyira, amennyire ő akarja, amennyire engedi. Mert közben érzi, hogy mindezt megteheti, mert értve, szeretve, támogatva van.

A szülő pedig mindennek mellékhatásaként a Plukkido-val tapasztalja meg, hogy nem kell tehetetlenül hadakoznia a hétköznapok szélmalom harcaiban, hogy vannak kapaszkodók és nincs egyedül. Hogy képes változni, változtatni, és megélni a csodát, hogy a mesében együtt lenni jó.

Szavazzatok bizalmat magatoknak, a gyerekeknek és a csodának!

Higgyétek el, nem vagytok egyedül! Bármit éltek épp át, bármilyen nehézséggel néztek szembe, tudnotok kell, hogy sok család van hasonló helyzetben. Gyertek esetmegbeszélő csoportunkba és kérdezzétek meg őket, ők hogy csinálják. Gyertek és kérdezzetek tőlünk, mert itt vagyunk, és segítünk! És kérdezzétek meg magatokat, hogy akarjátok-e, hogy a nehézségek csodává változzanak. Ha igen, ne féljetek, vágjatok bele!

Szerzők: Horváthné Pintér Orsolya, Táncsics Judit

Ha többet olvasnál játékaink működéséről, kattints ide! Itt a weboldalon közvetlenül tőlünk, szakember tervezőktől rendelheted meg gyereknevelést segítő játékainkat.

Megrendelés