A gyereknevelés mindennapjai

 Beteg lett a kicsi, neked pedig otthonról kell dolgoznod? Itt a hétvége és több időt tudtok eltölteni együtt? Te házimunkát végeznél és jó lenne, ha addig gyermeked el tudna játszani egyedül? Szeretnéd, ha a mindennapjaitokban lenne valami rendszer, ami segíti, hogy könnyebben boldoguljatok?

Ha több időt tölt otthon a család és egyszerre kell beleférnie a napjainkba a tartalmas szabadidőnek és játéknak, valamint a házi vagy nem házi munkának, az nem könnyű helyzet. Ilyenkor jó, ha a gyakorlatias énünk mellé előkeressük a játékosabb, rugalmasabb énünket is, hogy könnyebben tudjuk kézben tartani a dolgokat. A Plukkido nevelést segítő motivációs eszközeivel játszva teheted gördülékenyebbé mindennapjaitokat!

Szabadidő szevezés

Mindenkinek könnyebb helytállnia, ha tudja, mikor mi vár rá, mit kell tennie, hogy jól menjenek a dolgok. Nincs ez másképp a gyermekekkel sem.

Ha rugalmasan kezelve, de strukturáljuk az idejüket, megkönnyítjük számukra, hogy jobban tudjanak vele gazdálkodni, emiatt nagyobb sikerélményük, önbizalmuk legyen. Ha pedig még azzal is segítjük őket, hogy játékba foglaljuk nekik a rájuk váró helyzeteket, ezáltal érdekessé, izgalmassá téve azokat, mindannyian sokkal jobb kedvvel és motiváltabban állhatunk neki a napnak.

Mit tehetsz, hogy nyűg helyett izgalmas játék legyen a mindennapos rutinok sora?

(beágyazás, öltözés, rendrakás, önálló játék stb.)

  • Oszd kisebb egységekre a napot. Mindig mondd el, mi fog történni a következő időszakban, hogy tudja mire számítson.
  • Ha van erre az időszakra szánt elvégzendő feladat, akkor foglald játékba, hogy szívesebben kezdjen neki. Hiszen a játékra mindig kaphatók a gyerekek.
  • Mindig az a mese a legizgalmasabb, ami róluk szól. Tehát a feladatok játékba foglalásához találj ki olyan történetet, ami kapcsolódik az adott helyzethez és tedd őt a mese szereplőjévé.
  • Minden vita, fennakadás nélkül eltöltött időegység után adj pozitív visszajelzést.
  • Gyermekednek a legnagyobb motiváció a te figyelmed. Beszéljetek meg közös időket, ami segít neki, hogy átvészelje azokat az időszakokat, amíg nem vele foglalkozol: mondjuk minden jól sikerült óra után járjon 10 perc közös játék vagy egy egységnyi önálló játék után egy hosszabb közösen eltöltött idő, a te szabadidőd függvényében.
  • Kínálj neki alternatívát arra, amivel foglalkozhat, de ne legyen túl sok játék körülötte.
  • Kezdd el vele a választott tevékenységet, amíg látod, hogy bele nem lendül. Aztán ha már ráérzett, hagyd, hogy önállóan csinálja.
  • A  közös játékidő alatt mindig dicsérd meg és mondd el neki, milyen nagyra értékeled, hogy az önálló játékidőkben te is tudsz haladni a feladataiddal.
  • Ha olyan elfoglaltságod van, amibe be tudod őt vonni, tedd meg! A gyerekek nagyon szeretnek résztvenni a felnőttek tevékenységeiben. Ha segíthet neked, fontosabbnak és ügyesebbnek érzi magát. Ráadásul egy halom olyan feladat van, amiben neked is könnyebbség, hogy már ő is meg tudja csinálni. (ruhák válogatása mosáshoz, zoknik párosítása, portörlés)

Szabadidő szervezése

Hogyan segítenek a Plukkido játékai a fentieket gyakorlattá tenni?

Játékainkkal mindkettőtök számára könnyebbé teheted az együtt töltött napokat. Mesés hangvételű Manóleveleinkkel, (amelyeket készen letölthetsz honlapunkról) könnyen játékba foglalhatod a feladatokat és észrevétlenül tudod motiválni gyermeked.

A játékszettben található kedves figurákkal megszólíthatod fantáziáját, vizuálisan is visszajelezheted ügyességét, kizökkentheted a negatív hangulatokból és ösztönözheted, hogy bekapcsolódjon az egyes tevékenységekbe. A pozitív visszajelzésekkel pedig hatékonyan és kedvesen terelheted a kívánt viselkedés felé.

Ha szeretnél több  gyakorlati tippet, trükköt, hasznos ötletet látni a fenti témákkal kapcsolatban, látogass el honlapunkon található blogunkra, ahol számos írásunkból szemezgethetsz.

Oldd meg játszva a napi nehézségeket és érkezz meg a nevelés napos oldalára!  

 


Ha tetszenek a Plukkido családi táblajátékai, kattints ide a vásárláshoz:

Megrendelés