Ha elfogynak a trükkök a varázskalapból.

Egy pszichológus, kisgyermekes anyuka őszinte véleménye a gyereknevelés kihívásairól és a Benefittóról.

10390559_853836281298674_4634680555732506624_n

Megkérem rá, később ismét megkérem. Elmagyarázom neki okosan, szépen, türelmesen, aztán rászólok, utasítom, és ha minden külső és belső körülmény jól alakul, könnyen vagy nehezen, de jön a várt végeredmény, és haladunk tovább az úton.

De mi történik, ha nem?! Amikor szülőként sokadszorra állok a megoldandó probléma előtt, öntudatos gyermekem legyint rám, és latba vethetem minden eszközömet a kedvességemtől egészen a tekintélyemig, mégsem lesz rend a szobában, nem halad a reggeli készülődés, örökké hajba kapnak, maszatolás megy ebédelés helyett, és sorolhatnám a kisebb-nagyobb kihívásokat, nevelési és szocializációs helyzeteket. Hétköznapi pillanatok, a szülő feladata adott, de előfordul, hogy kevés a türelem, nyűgös a társaság, nincs idő, nem jut elég figyelem, vagy elfogynak a trükkök a varázskalapból. Legrosszabb esetben csalódottan, dühösen, zsebre teszem kudarcomat, megvívom magammal belső harcomat, hároméves kisfiam és ötéves lánykám pedig megkapják a maguk negatív címkéiket. Biztos a félsiker: ha el is érjük a kitűzött célt, a küzdelemből kevés előnyünk származik.

A Benefitto manócskái ezekben a helyzetekben mentőövet dobnak: indulhat a fára mászás, és egyszerűen, gyorsan mosolyt varázsolnak a kicsik arcára, akik lelkesen teszik a dolgukat, egy csapásra megoldják konfliktusaikat, és igyekeznek a legjobbat kihozni önmagukból. Mindeközben jól érzik magukat, anya-apa pedig örömmel szemléli ügyes, önálló kis csemetéit. Szeretem a Benefitto-t. Egyszerű, szép és kedves, vonzza a kicsik figyelmét, emellett számtalan sikerélményt tartogat a családnak: a gyerekek számára a viselkedésükre adott azonnali pozitív visszajelzést, nekünk, szülőknek pedig az elégedettség és hatékonyság jóleső érzését. Feladatteljesítés helyett játszunk, és a játék hatása alatt észrevétlenül is élvezzük annak nevelő hatású előnyeit. Örülök, hogy megismerhettem a Benefitto-t, és bártan ajánlom minden kisgyermekes szülő figyelmébe, hogy egyéni élethelyzeteikre szabottan, saját fantáziájukat beleszőve, kipróbálhassanak egy új módszert – a gyerekneveTésre!

Lévai Annamária, pszichológus, Hanna és Barnus anyukája