Benefitto ötlettár

Az alábbiakban ízelítőt adunk, hogyan beszélj gyermekednek a játékról, hogyan fogalmazd meg számára a játékszabályokat, miként jelezz vissza neki viselkedéséről a játék nyelvén. A felsorolt esetek nem szó szerint követendő példák, minden család és gyermek más, a legjobban a szülő tudja, mi keltheti fel gyermeke érdeklődését a játék és együttműködés iránt. A példákkal célunk láttatni azt is, hogy mennyi lehetőség rejlik a játékban, a felhasználási terület a szülői leleményesség függvénye is lehet. De akkor sem érdemes aggódni, ha úgy érzed, nem vagy elég kreatív az alábbi ötletek követéséhez, hiszen minden hétvégén egy-egy általunk megírt kalandot küldünk Nektek mindkét Plukkido játékhoz, ami hatalmas segítség a gyermek fantáziájának megszólításához.

Benefitto3

A játék fő célja: a fáramászás.

Nézd csak! Mikor ma reggel kijöttem a konyhába ezt a kedves manót találtam itt! Képzeld, ezen a magas fán lakik, de a gonosz banya este csúnya vihar kavart és egy nagy széllel lefújta őt a fa tetejéről, pedig az a kedvenc helye, onnan mindent jól lát. Mert tudod, a manók picik és a fűből alig látszanak ki. Márpedig ő egy segítő manó, és ahhoz, hogy lássa, hol van rá szükség, magasan kell lennie! Azt mondta nekem, hogy csak a gyerekek juttathatják vissza őt. Mivel lepottyant nagyon szomorú, és így nincs ereje feljebb mászni, de ha felvidítanád egy jótettel, akkor egyre jobban erőre kapna, és a segítségeddel visszajuthatna a fa csúcsára. Tudod mit mondott, mi vidítaná fel? … (ide illesztve a szülő kérését a gyermek felé, például:)

Ha szépen ennél, és nem szaladgálnál el az asztaltól!
Ha összepakolnád azokat a játékaidat, amikkel éppen nem játszol.
Ha amíg anya tereget vagy főz, addig ügyesen játszanál egyedül vagy beszélgetnél velem közben.
… Akkor annyira boldog lenne, hogy örömében rögvest feljebb tudna ugrani egyet az ágon!

További megerősítések, a fa díszítése.

Ha szeretnéd, a manó fáját Te is szebbé varázsolhatod. Minden nap / minden napszakban meg fogjuk beszélni, hogyan sikerült megoldani a dolgod. Ha ügyes voltál, minden megbeszélés után felteszünk egy levelet a fára.

A manók mindig megsúgják nekem, hogyan sikerült megbirkóznod a feladatoddal. Mindig, mikor megkérdezem őket, és ők azt mondják, hogy ügyes voltál, kihajt egy levél a fán. Így egyre szebb és lombosabb lesz, ha akarod! Ha olyan jótettet is látnak, amiről nem is beszélgettünk, akkor virágok is nyílnak rajta! Szeretnéd hogy a te fád legyen a legszebb? Csak rajtad múlik!

A manód mindig megmutatja, hogy mennyire tetszett neki, ahogy ettél. Ha tetszett neki amit látott, azt azzal jelzi, hogy feltesz egy levelet az ágra, amin éppen ül. Ha mást is lát, ami tetszik neki, mondjuk segítesz anyának, vagy kedves leszel a testvéreddel, vagy bármi mást, ami örömet szerez neki, akkor egy szép virággal kedveskedik neked.

 

Rozi_hutonel

Jutalom.

A manód egész héten (a játék ideje alatt) várja majd, hogy napról-napra feljebb jutva végül felérjen a fa csúcsára. Ha sikerül neki, te is megajándékozhatod őt, cserébe azért, hogy ő is segített neked szépen enni (játszani, öltözni, stb.)! Nézd csak mennyi kedves dolog van itt! Szerinted melyiknek örülne a manód a legjobban? Ennek? Akkor tegyük ide félre, és ha feljut a fa tetejére, odaadhatod neki, jó? Már alig várja, hogy megkaphassa! Segítesz neki?

Újabb feladat vagy további megerősítések, a lufikapkodás.

Nézd milyen ügyes voltál! Megmásztad a manóddal ezt az óriási fát! Ez hihetetlenül nagy dolog, ráadásul anyát és a manódat is nagyon boldoggá tetted vele! Annyira megszeretett téged, hogy azt mondta nekem, szeretne veled tovább játszani. Neked is van hozzá kedved? Nézd csak, van itt egy kötélhágcsó a fa fölött. Ott pedig egy lufi! Felszállt az ég felé és megakadt a kötélhídon. Megpróbálod elkapni? Ha rendet raktál magad után egyet ugorhatsz a manóddal a lufi irányába.

Benefitto7

 

Testvérek.

Nézzétek csak kik érkeztek hozzánk! Ez a két manó mától nálunk fog lakni és azért jöttek, hogy segítsenek mindannyiunknak ügyesnek és vidámnak lenni. Azt kértem tőlük, segítsenek Nektek abban, hogy ne morcoskodjatok egymással folyton (megjegyzés: itt megjelölhető bármilyen probléma, ami gondot okoz a családnak a hétköznapokban). A manók figyelnek a fáról és örömükben akkorát ugranak, hogy felkerülnek a fa következő ágára, mégpedig akkor, ha valamiben nem értetek egyet, mégsem veszekedtek rajta, nem dühösködtök, hanem ügyesen megbeszélitek, vagy szóltok nekem, hogy segítsek megegyezni. Ha összevesztek, akkor szomorúak lesznek, és nem lesz erejük ahhoz, hogy felugorjanak a következő ágra. Még az is előfordulhat, hogy ijedtükben leesnek! Beszéljétek meg, ki milyen színű faleveleket gyűjt és a fa melyik oldalán szeretne mászni a csúcs felé.

Kedvcsinálás, még egy kis mesét belecsempészve.

Tudjátok miért olyan jó a manóknak, ha feljutnak a fa csúcsára? Képzeljétek! Épp az erdei tisztáson játszottak, mikor vihar támadt, és a huncut szél felfújta egyik kedves játékukat a fa tetejére (ekkor választunk egy ajándékot a készletből és feltesszük a fa csúcsára). Rátok van szükségük, hogy feljuthassanak a fa csúcsára és visszaszerezhessék a játékukat! Tudjátok, ha valamit ügyesen csináltok, ugranak egyet örömükben, és így egyre magasabbra jutnak felfelé a fán. Ha egész héten (nap, stb.) sikerül megállnotok, hogy veszekedjetek, visszakaphatják a játékukat. Segítetek nekik? Ha sikerül, és ügyesek lesztek, ti is megajándékozhatjátok a manókat, viszonzásképp, hogy ők is segítettek nektek békésebben játszani. Ezután választhattok majd újabb játékot is a manóknak. (megjegyzés: itt megmutathatjuk az ajándékkészletet vagy titokban tarthatjuk azt, a gyermeki kiváncsiságot tovább fokozva).

Nézd csak! Egy kismanó költözött hozzánk, amíg te aludtál! Tudod milyen manó ő? Nem? Ruha manó! Képzeld, ő figyeli a gyerekeket, hogy ügyesen felöltöztek-e, és segít nekik, hogy könnyen gyorsan menjen nekik minden olyan feladat, ami ruhával kapcsolatos. Ha odafigyelsz, mindig megtudhatod, hogy mit gondol, mert mindig megmutatja neked. Titkos jeleket használ, amiket csak mi fogunk tudni. Nézd csak ezt a fát! Ezen keresztül fog neked üzenni! Ezen lakik. Minden nap háromszor (négyszer, ötször…ahányszor a szülő gondolja, hogy önállóan kell öltöznie a gyermeknek egy nap) kikukucskál majd a fa ágáról, és megnézi hogy öltözöl. Ha ügyes leszel, és szépen, egyedül öltözöl, jókedvében kitűz neked egy levelet a faágra. Ha másban is ügyeskedsz, még boldogabb lesz, és akkor egy szép virágot tesz neked a fára, hogy lásd, mennyire elégedett veled. Ugye milyen szép? Ha szeretnéd, kiválaszthatod majd, milyen színű virág nyíljon rajta. Ha egész nap ügyes leszel, minden este megmutat neked egyet a kincseiből, és küld neked egy mesét, ami arról a kincsről szól. Minden nap másik ágról figyel majd téged, és ha csupa szépet lát, a hét végére (a megbeszélt játék időtartam végére) kilombosodik és kivirágzik majd ez a hatalmas manófa. Ha nem sikerül, akkor az az ág kopaszon marad. De te azt nem hagynád, ugye? Tudom, hogy milyen ügyes vagy, és mennyire szereted a titkokat, biztos vagyok benne, hogy minden ágon kibújnak majd azok a levelek és virágok, és megtudod az összes titkos kincs történetét!

További segítség a játékhoz, igény esetén személyre szabott szabályok kialakítása az info@plukkido.hu email címen vagy telefonon: +36 20 440 8590