Hogyan fejleszt az ÚtraManó app – a mesébe és játékba szőtt tanulás, 1. rész

Utramano varosban

Az ÚtraManó egy olyan alkalmazás, ami játékosan fejleszt, szórakoztat és a kisgyerekes családok igényeihez illeszkedik. Hiszen napjainkban egyre több szülő szeretné, hogy gyermeke felszabadultan, játék közben sajátítson el ismereteket, fejlessze a képességeit, és arra is egyre több hangsúly kerül, hogy a gyerekek elkerüljék a túlzott digitális média használatot. Erre kínál megoldást az Útramanó, GPS alapú, családi applikáció.

Az Útramanó alkalmazás a leghétköznapibb helyzetekbe szövi bele a tartalmas szórakoztatást és a játékos fejlesztést. Egy olyan könnyed családi elfoglaltságot kínál, ami nem köti a gyerekeket a képernyőhöz, hanem arra ösztönöz, hogy a valós környezetre és a társas interakciókra figyeljünk. Az applikációt elindítva a gyerekek hangos meséket hallgatnak, amikben mesebeli manók üzennek nekik. Az üzenetek, amik néha rövidke mesék, máskor pedig játékos feladatok, mindig a családot éppen körülvevő környezethez kapcsolódnak. Így a kicsik aktívabban bevonódnak a mesehallgatásba, mivel az a környezet felfedezésével párosul. Az aktív cselekvésen keresztül pedig az ismeretek elsajátítása is könnyebb.

Az alkalmazás és a mögötte lévő nevelési szemlélet (a Plukkido-módszer) nagy előnye, hogy rugalmasan alkalmazkodik a családok mindennapjaihoz. Éppen ezért az ÚtraManónak is több arca, azaz több funkciója van, amik különféle helyzetekhez illeszkednek. Érdemes külön-külön is körüljárni őket, hogy láthassuk milyen fejlesztő lehetőségek rejlenek a gps alapú meseszövő alkalmazásban, ezért most egy háromrészes sorozatban mutatjuk be őket részletesen. Elsőként nézzük, hogyan fejleszthetünk autózás közben.

Mesélő manók az autóban

Az ÚtraManó legelső és talán legismertebb funkciójában láthatatlan manók kísérik a családokat autós utazásaikra, és közben azokhoz a látnivalókhoz kapcsolódva mesélnek, amiket az autó ablakából a gyerekek is észrevehetnek. Így a mesehallgatást kiegészíti egy keresgélés, ami a környezet alaposabb megfigyelésére ösztönöz. 

A kifelé irányított figyelemmel párhuzamosan zajlik egy másik, nem kevésbé fontos belső folyamat is. Szemben a rajzfilmekkel, a pusztán hallgatott mesénél a történetek cselekményét és a fantáziavilág szereplőit a gyermek saját maga képzeli el. A belső képalkotás serkentése pedig nem csak a fantáziát bontakoztatja ki, hanem hosszútávon az elvont gondolkodás alapjait teszi le.

A hangos mesék észrevétlenül fejlesztik a hallás utáni szövegértést, a választékos nyelvezet hozzájárul ahhoz, hogy a gyerekeknek bővüljön a szókincse. A történetek mégis könnyen befogadhatók, mivel profi szinkronszínészek tolmácsolják őket, és a hosszuk, valamint a stílusuk az óvodás, kisiskolás korosztály képességeihez illeszkedik.

A forma mellett pedig a tartalom is számít, hiszen számunkra különösen fontos, hogy a kedvesen szórakoztató meséknek mondanivalója is legyen! A manók többek között olyan alapvető emberi értékekről mesélnek a kicsiknek, mint például egymás és az élővilág tisztelete, segítségnyújtás, gondoskodás, különböző nézőpontok elfogadása. Mindemellett tematikus mesecsomagok is készülnek, amikből adott érdeklődési körben bővíthetik a tudásukat a gyerekek (és a felnőttek). A mesék látványhoz kapcsolása pedig segíti az információ rögzülését.

Cikksorozatunk következő részében az otthoni üzenetekről írunk majd, addig is, ha felkeltette az érdeklődéseteket az autós funkció, akkor próbáljátok ki, és utazzatok a manókkal! A hazai autópályák mellett már Budapest IV., VI., XIV., XV., XVI. kerületeiben, valamint Budaörsön, Törökbálinton és Gyálon is elérhető az ÚtraManó alkalmazás.

Itt tudod letölteni a digitális innováció díjas ÚtraManó applikációt több mint 10 órányi ingyenes tartalommal!