Ideki

Plukkido szabadtéri gyereknevelést segítő eszköze, az IDEKI játszótéri és óvodai konfliktusok megoldásában segíti a családokat. Olyanokra gondoljatok, mint egy-egy játszótéri civakodás vagy a hazaindulás nehézsége.

Hogyan működik?

Az Ideki Programot röviden bemutattuk az M5 Kult30′ c. műsorának alábbi bejátszásában:

Az IDEKI-manók a játszótereken és óvodákban elhelyezett postaládákba rendszeresen küldenek leveleket, amelyek a helyszínen különböző kalandokra hívnak Titeket. A Manó üzenetei és útmutatásai alapján együtt, játékkal és kalanddal oldhattok meg olyan, máskor nehézséget okozó élethelyzeteket, például a reggeli fájdalmas elválás vagy a játszótérről való hazaindulás. Sőt! Mostantól az IDEKI játszóterek környékén rövid, mesés helytörténeti sétákat is tehettek a sétára hívó manólevelek segítségével!

Plukkido többi, otthon használható játékaihoz hasonlóan az IDEKI-ben is a gyerekek fantáziavilágának megszólításával kínálunk segítséget a szülők/kísérők számára egy-egy nehéz helyzet kezelésében. Ha az otthon használható, pszichológus és pedagógus szakembereink általt tervezett, családi motivációs táblajátékaink működése is érdekel, akkor KATTINTS IDE.

Ezekről a játszóterekre kihelyezett tájékoztató táblákról pedig megtudhatjátok, hogyan működik pontosan az IDEKI:

Plukkido IDEKI Tábla

 

A Plukkido szerzői által írt levelek rendszeresen cserélődnek a postaládában, hogy a gyerekeknek és szüleiknek újabb kalandokkal biztosítsuk a változatosságot.

A programmal való ismerkedés céljából először ez az alábbi levél érkezik az IDEKI Manótól (így a szülőnek, kísérőnek nem kell elmagyaráznia, hogyan működik a program, mindössze felolvasnia a levelet és a gyerekek ebből értesülnek is a részletekről):

Plukkido IDEKI levél

2019. augusztusától Budapest XIII. kerületében, Angyalföld játszóterein is működik az Ideki program az alábbi helyszíneken:

Béke téri játszótér
Dráva parki játszótér
Gyöngyösi sétány játszótér
RaM játszótér
Vizafogó sétány játszótér
Wein János parki játszótér

2018. augusztusától Gyál Városban az alábbi helyszíneken találjátok meg a manók üzeneteit, ahol már helytörténeti kalandokkal is várják a gyerekeket:
Árpád téri játszótér
Millenniumi parki játszótér
Gyáli Liliom Óvoda
Gyáli Tátika Óvoda
Gyáli Tulipán Óvoda

2018. májusától Budapest X. kerületében, Kőbányán játszótéren és óvodában is működik az Ideki program az alábbi helyszíneken:
Mádi utcai Kincskeresők Óvoda
Újhegyi Közösségi Házzal szemközti játszótér

Az IDEKI Programot az I.ütemben, 2016. augusztusától a XV. kerületi önkormányzat együttműködésével 6  játszótéren működtetjük az alábbi helyszíneken:
Baksay Sándor – Tompa utca sarok
Kontyfa utca
Nyírpalota út 1-2.
Pestújhelyi tér
Taksony sor
Tarpai tér

Ebben a videóban Gyál Város Polgármestere, Pápai Mihály beszél a programról és az elsőként Gyálnak készített városra szabott, helytörténeti meséinkről:

IDEKI a bölcsődékben és az óvodákban

A Program 2018. januárjától a bölcsődék és óvodák udvarára tervezett verziójával is elérhető az intézmények számára. A program az alábbi 4 témában segíti a gyermekeikkel reggel érkező és délután távozó szülőket:

1. Reggeli érkezés, öltözés, csoportba kerülés
2. Szülőtől való elválás
3. Hazaindulás
4. Kalandozás a környéken (az óvodai csoport számára is sétálós programot kínálva)

Az IDEKI Program játszótéri és intézményes udvari verziójához való csatlakozással kapcsolatban a kisközösségek és önkormányzatok valamint intézmények számára ezen a telefonszámon tudunk felvilágosítást adni, valamint az alább található űrlapon is fogadjuk az igényeket:
+36 20 440 8590

Plukkido IDEKI Játék

FIGYELEM! Ha szeretnéd, hogy a lakóhelyeden is legyen IDEKI játszótér, jelezd az alábbi űrlapon!

    Megkeresés típusa:

    Köszönjük Budapest XV. kerületi Önkormányzatának az együttműködést és a bizalmat, mely minket is lelkesített újabb eszközünk útnak indításában, valamint további partnereinknek a program terjeszkedésében való segítségüket.

    Elismerések