Légy mesés pedagógus: Nevelj játszva!

Pedagógusként naponta szembesülhetsz vele, mekkora szükség van a rugalmasságodra, kreativitásodra, nyitottságodra ahhoz, hogy megtaláld a gyerekekhez és szüleikhez vezető utat. A játékos nevelés segít, hogy könnyebben rálelj!

Miért a Plukkido-t válaszd?

Mágneses motivációs eszközeink támogatnak a kedves, mégis hatékony kommunikáció kialakításában, valamint  kézzelfogható segítséget nyújtanak, hogy a  pozitív és játékos nevelés alapelveit a gyakorlatban is könnyen tudd alkalmazni.

A játék számos élethelyzetben használható, a gyermekek közötti konfliktusok feloldásától, az indulatszabályozás segítésén, vagy a napirendre szoktatáson át, az együttműködésre nevelésig. Külön értéke, hogy a hozzátartozó módszertant később, a játéktól függetlenül is alkalmazni tudod, hogy könnyebben átlendüljetek a nehezebb helyzeteken.  

Manók a csoportban

A Plukkido kismanói a mesevilág többi szereplőjével együtt, a meséken keresztül, a csoport hétköznapjainak szerves részévé válnak. Az általuk küldött, fantáziát megszólító levelekben, mindig valamilyen mesevilágban történt helyzet elevenedik meg, amelynek megoldásához a gyermekek segítségét kérik. A cselekmény akkor mozdul előre, akkor történik valami érdekes a táblán, amikor a gyerekek ügyesek voltak az adott kérés teljesítésében.

Játékos nevelésAz egymást kiegészítő, kombinálható, dekoratív alaptáblák, a gyerekek számára ismerős, vonzó, izgalmas világot jelenítenek meg, amelynek elemeivel felidézhetők a saját életük történései. Vagy épp egy vágyott fantáziabirodalomba repülhetnek, amelyben az események elemelhetők a valóságtól, az aktuális célnak megfelelően. A kortárs meseillusztrátorok által tervezett, kedves figurák hamar belopják magukat a gyerekek szívébe. A hozzájuk való kötődés pedig segít a motiváció felkeltésében és fenntartásában.

 

“…megérkezett a csoportba a bemutatkozó levél, melyben megismerkedtünk a játék szereplőivel. Tudatosan törekedtünk arra, hogy a napok folyamán a pozitív megerősítések után megjelenjen egy szereplő a játéktáblán. A gyermekek hozzáállásában már ekkor nagymértékű változást tapasztaltunk. Pl. Önmaguktól elrakták a játékokat, segítették társaikat az öltözésben.”   Ghémes Lilla Zsófia – óvónő

Mesékkel és pozitív megerősítésekkel a hétköznapok nehézségei ellen

Ahogy azt pedagógusként te is jól tudod, a kisgyermekkor legelemibb tevékenysége, a tanulás alapja a gyermek számára: a játék. A mesék és a fantázia birodalmában való kalandozás, a szerepjáték segít a körülötte lévő minták elsajátításában, a világ működésének megértésében, a készségek, képességek fejlődésében.

Ezért a Plukkido mágneses motivációs eszközei is a játékra, a játékosságra építenek. Használatuk közben a tanulás, a napi rutinfeladatok megoldása a gyermekek számára élménnyé válik. Így nő a motivációjuk és bevonhatóságuk a nevelési- és feladathelyzetekbe. A valós viselkedésük hatására kibontakozó mesebeli események, folyamatosan fenntartják érdeklődésüket és aktivitásukat.

játékos nevelésMiközben épp a mesebeli manóknak segítenek például az elkóborolt bárányok visszacsalogatásában, vagy egy különleges űrsüti hozzávalóinak megszerzésében, észrevétlenül formálódik a viselkedésük, oldódik a bennük lévő ellenállás, feszültség. A játék segít, hogy az olyan unalmas rutin feladatok is élménnyé válnak, mint a rendrakás, öltözés, lefekvéshez készülődés. Így együttműködő légkörben, könnyedén tudsz majd motiválni.

Ha mindehhez még pozitív megerősítés is társul, szinte eltűnnek a lehetetlenek. A gyerekek szárnyakat kapnak. Önbizalmuk megerősödik, problémahelyzetekkel való megküzdésük javul. Az óvónő által közvetített mintát követve, hamar megtanulják önmaguk és társaik értékeit észrevenni, a közösség figyelmét pozitív eszközökkel magukra vonni, a problémákat lehetőségként, kihívásként kezelni, saját magukat játékosan motiválni.

Egyszerű használat, folyamatos szakmai támogatás

Minden alapvető élethelyzetben előre megírt, kész mesecsomagok várnak (13 témában), amelyekhez részletes játékvezetési leírás tartozik, hogy az adott témát a lehető leghatékonyabban tudd kommunikálni a gyermekek felé.

Emellett számtalan kiegészíthető levelet is letölthetsz honlapunkról (www.plukkido.hu/intezmenyeknek), amelybe te fogalmazhatod bele, miben kell a gyermekeknek ügyesebbé válniuk.

A készletekhez tartozó 36-36 figura változatos visszajelzésre és végtelen számú történet kialakítására ad lehetőséget. Így ha később kedvet kapsz hozzá, magad is írhatsz egy-egy témában saját csoportodhoz illő mesét.

Pszichológus és szociálpedagógus szakembereink, a bevezetéstől a napi használatig, módszertani bemutatóval és személyes konzultációs lehetőségekkel támogatnak, hogy a lehető leginkább ki tudd használni a játékban rejlő lehetőségeket.

A társakkal közös kalandok, mesebeli barangolások során szerzett élmények és a közös erőfeszítés növeli a gyermekek elköteleződését egy-egy feladat iránt, elmélyíti a szociális kapcsolataikat. Növeli pszichés jóllétüket.

“Azt tapasztaltuk, hogy a pozitív megerősítésekkel és a manók folyamatos jelenlétével komoly változás történt a csoport életében. A gyerekek napi szinten várják és emlegetik a manóinkat, figyelik és számon tartják a változásokat a táblán.

Érzelmileg  kötődnek a figurákhoz, emiatt nagyon erős bennük a megfelelési vágy.

Jó szívvel ajánljuk bármelyik intézménynek az eszköz használatát, mert tapasztalataink alapján, rendkívül pozitív hatással van a gyermekek szociális képességeinek fejlődésére – együttműködő képesség, türelem, kudarctűrés, odafigyelés a másikra,segítőkészség, empátia, egymáshoz való alkalmazkodás.”  Farkas Irén – tagóvoda vezető

Érdemes tehát belevágnod és kipróbálnod játékainkat, hogy egymást segítő, támogató, aktív közösséget formálhass a rádbízott gyermekekből, és a hétköznapi nehézségeket játékkal felülírva, egyre több sikerélményetek legyen.

Ha már most kedvet kaptál, hogy meglásd, nálatok miként formálják át jelenlétükkel a héköznapokat a varázslatos kismanók, kattints ide, hogy mielőbb megérkezhessenek hozzátok!