Könyvünk jelent meg!

Játssz, mesélj és figyelj!
Játékalapú gyermeknevelés a Plukkido módszerével

Dr. Gyarmathy Éva ajánlásával

Mi most ünneplünk! Nagy megtiszteltetés számunkra, hogy a Móra Kiadó gondozásában és Dr Gyarmathy Éva, klinikai- és neveléslélektani szakpszichológus lektorálásával és ajánlásával megjelent játékos gyereknevelés témájú könyvünk.

Online rendelés

Plukkido könyvA könyv szerzői

Tóth-Farkas Renáta, a Plukkido pszichológus meseírója és Táncsics Judit, a Plukkido társalapítója, pszichológus

Tóth-Farkas Renáta, a Plukkido pszichológus meseírója és Táncsics Judit, a Plukkido társalapítója, pszichológus

A könyv megírásával az volt a célunk, hogy azok a szülők is elsajátíthassák a játékos gyermeknevelés alapjait, akik korábban nem találkoztak az eszközeinkkel, de ugyanakkor a módszerünket már alkalmazó családok számára is még több kézzelfogható segítséget adjunk. Aki a könyvet a kezébe veszi, nem csak egy elméleti olvasmányt kap, hanem az olvasottakat a könyvbe foglalt gyakorlati tippek és ötletek mentén a gyakorlatba is átültetheti. A könyvvel szeretnénk hozzájárulni, hogy a játékos problémamegoldáson, a közös mesélések intenzív élményein és a fantáziában rejlő erő kiaknázásán keresztül a családok megtanulják hatékonyabban kezelni a mindennapi feszültségeket.

Néhány részlet Dr Gyarmathy Éva ajánlásából 

“Nem kell tökéletesnek lenni, de a nevelési helyzetek, konfliktusok elől nem lehet elmenekülni, mert ezek úgyis újra és újra előkerülnek. Jobb szembenézni a problémákkal, és a legjobb ezt a gyerekekkel együtt, a gyerekek eszközeivel, játékosan és mesével tenni…A mesék általában is fontos részét képezik a nevelésnek, de a tudatosabb használat, amelyre a könyv vezeti az olvasót, a szülő-gyerek együttműködést bensőségesebbé és így nagyon hatékonnyá teszi.”

“A Plukkido játékokra épülő könyv hasznos és releváns elméleteket mutat be. A játékos megoldások és az ezekre írt példák sokat segítenek a könyvben leírt célok gyakorlati megvalósításában.”

“Számos tanácsadó könyv jelent már meg gyereknevelés témában, de ennek a könyvnek a különös előnye, hogy egy már bevezetett játékcsomagra épül. Ugyanakkor a játékcsomag nélkül is konkrét, a gyakorlatban is használható tanácsok mellett kész megoldásokat, meséket is közread.”

Mire számíthatsz a könyvet olvasva? (részlet a könyvből)

Elsőként számba vesszük azokat a nagyobb társadalmi változásokat, amelyek hatással vannak gyermekeink életére is. Akár rajtunk, szülőkön keresztül, akár közvetlenül őket érintve. Fontosnak tartjuk, hogy ezeket a környezeti tényezőket lássuk és tudatosítsuk magunkban, hiszen sok esetben szerepük van a családi dinamikában megjelenő konfliktushelyzetekben. A feszültségforrások felismerése pedig segíthet toleránsabbnak lenni, illetve megtalálni azt a működésmódot, amely a segítségünkre lehet. 

Ezt követően bemutatjuk azokat a pszichológiai fogalmakat, elméleteket és gyakorlatokat, melyek ismeretét szükségesnek tartjuk a pozitív, játékos kommunikáció kialakításához, és amelyek a Plukkido gyereknevelést segítő eszközeinek megteremtéséhez is alapul szolgáltak. 

Az elméletek és gyakorlatok bemutatása közben olyan felhasználási lehetőségeket és gyakorlati tippeket adunk, amelyeket a felnőttek a módszertan ismeretében beépíthetnek a hétköznapokba. Valamint utalást teszünk az adott fejezetben rejlő ismeretek Plukkido eszközökben való jelenlétére.

A korunkra jellemző változások és az elméletek bemutatását követően, a könyv második felében az egyik legnagyobb szívügyünkről, a mesélésről és a fantázia mozgósításáról írunk majd. Amit úgy teszünk igazán gyakorlatiassá, hogy egy hatfejezetes mini mesekönyvön keresztül mutatunk példákat a szemléletmód alkalmazására. Majd az olvasó kézbe vehet nyolc olyan manólevelet is, amelyeket a könyvet végigolvasva akár azonnal fel is használhat egy-egy tipikus napi rutinhelyzet megkönnyítésére.

S ha tetszenek a családnak a mesékkel, fantáziavilággal és odafigyeléssel fűszerezett mindennapok, szeretettel várjuk a nyitott és érdeklődő felnőtteket, na meg a kíváncsi gyerekeket a Plukkido többi eszközének világában. 

Bízunk benne, hogy a könyvvel sikerül bemutatnunk, hogy egy család harmonikus egységként akkor működhet jól, ha mindenki önazonosan képes megtalálni benne a maga helyét. A pozitív kommunikáció és a játékos nevelési elvek segítenek abban, hogy mind a felnőttben, mind pedig a gyerekben felgyülemlő feszültségek csökkenjenek, és megtalálják a kapcsolódás és az együttműködés jóleső formáját. Ez a nevelési szemléletváltás hosszú távon sokat tehet azért, hogy magunk mögött hagyjuk az egyoldalú fegyelmezésen alapuló nézeteket, és egy kiegyensúlyozottabb generáció nőhessen fel.


Online rendelés


4 hozzászólás

 1. Agi írta | 2020. május 27.: 22:10

  Sziasztok,
  Ha nincs jatekunk Toletek, a konyv anelkul is hasznalhato?
  Koszonom!
  Agi

 2. Judit írta | 2020. május 27.: 22:16

  Kedves Ági! Igen, pontosan ilyen szándékkal írtuk a könyvet. Rengeteg gyakorlatot és mesés küldetéseket is találsz a könyvben.

 3. Ildiko írta | 2020. június 12.: 13:36

  Sziasztok!
  Hány éves gyerek korosztály számára kaphatok belole segítséget?

 4. Judit írta | 2020. június 12.: 13:41

  Kedves Ildikó, 2-8 éves korig ajánljuk.