Kis esti cécó az elalvás körül

Szomjas vagyok, pisilni kell, fázom… 

Aki altatott már rendszeresen gyereket, biztos több tucat történetet tudna mesélni a közben felmerülő problémákról. Arról, hogy miért is nem akar időben aludni menni gyermeke és hogy képtelen megoldani a helyzetet, amitől már egyre fáradtabb és feszültebb.

Az együtt töltött idő hatalma

Mindenekelőtt – amit ugyan nagyon nehéz betartani, de – érdemes elég időt szánni az esti rutinra, mert sürgető, stresszes környezetben senki sem álmosodik el. Töltsünk együtt egy kis időt, amikor tényleg csak egymásra figyelünk. Meséljünk egymásnak a napunkról, és közben kiderülhet, ha esetleg valami miatt szorong a gyerkőc, a beszélgetés pedig segít oldani a feszültséget. Ez az esti elalvást is megkönnyíti. A közös időtöltés fontos a család minden tagjának, a bölcsi/ovi/iskola/munka miatti távollét után, a gyerekeknek a leginkább. Ráadásul így nem a lefekvéskor jelentkezik majd az igény, hogy még egy kis ideig maguk mellett marasztaljanak minket a gyerekek, húzva-halasztva az elalvást.

Mókával könnyebb

A lazítást mókával is elérhetjük, próbáljuk viccessé tenni a kötelező köröket, a fürdést, pizsamába bújást, a fogmosást, hogy a kötelezőt inkább játéknak érezzük. Például minden elvárt és megtörtént tevékenységnél utánozzunk viccesen állathangokat, meglepve ezzel a gyermeket. Akkor például, ha fel- vagy levesz egy ruhadarabot vagy elkezdi mosni a fogát. Attól, hogy nem a szokásos ideges, görcsös szülői elvárásokkal fordulunk a gyermekhez, meglepődnek és ők is ellazulva mennek bele a mókába és ezzel együtt az esti rutin is gyorsabban halad.

madar

De mit tegyünk, ha minden tényező kipipálva, gyerkőcünk pedig még mindig kifogásokat keres? Hogy kerek legyen a téma kidolgozása, leírunk néhány – talán sokaknak triviális – tippet is, s utána nézzük mit tehet a helyzetért egy Plukkido játék.

Alvásra hangolódás. Közvetlenül ágyba bújás előtt figyeljünk oda, mi az, ami az alvásra hangolódást segíti. Vannak gyerekek, akik felélénkülnek mesehallgatáskor, éberen figyelnek a történetre. Ilyen esetben az esti mese ne valami teljesen új történet legyen, hanem egy, már ismert kedvenc.
Előzzük meg az időhúzás lehetőségét. Lefekvés előtt mindig küldjük el wc-re, kérdezzük meg, ivott-e, és csak aztán bújjon az ágyba.
Vezessünk be egy elalvós szokást, pl. a kedvenc játék is bebújik az ágyba, betakarjuk, megsimogatjuk, aztán csendben maradunk, hogy el tudjon aludni.
Próbáljuk motiválni a gyermeket. Pl. ha most ügyesen elalszol, délután még el tudunk menni a játszótérre/ a nagyihoz/ stb! Vagy: ha ügyesen elalszol, reggel hamarabb felébredsz, és jut időnk egy kis játékra.
Igyekezzünk türelmesek maradni, mert a bennünk keletkezett feszültségtől a gyermek is rosszul érzi magát, s gyakran emiatt nem tud elaludni!

Most írunk néhány bevethető trükköt azoknak akiknek van Benefitto vagy Land játéka:

mano

A manó arról mesél, amiről szeretnéd. Mondd gyermekednek a következőt:

“Én úgy tudom, hogy holnap a manó meglep téged egy szép mesével. Amíg te alszol, ő kitalál neked egy történetet arról, hogy…”

és itt választunk egy, a gyerek számára érdekes/kedves/fontos témát, amiről majd a manó mesél neki alvás után.
Tudjátok, hogy ez a trükk duplán hasznos? Mert a gyerkőc reggel könnyebben ébred, ill. ébreszthető, hiszen kíváncsi rá, mit mesél neki a manó. (Elég egy rövid kis történet!)

A manók szeretnek a gyerekekkel aludni. Erről tájékoztasd gyermeked 🙂

“a manó ma nagyon szeretne veled aludni, mert a manók sokkal jobban alszanak gyerekek társaságában. Ráadásul, irányítani tudják az álmaikat: ha megsúgod neki, miről álmodjon, reggel elmeséli neked, ami álmában történt!”

Ennek előnye, hogy a gyermek választhat témát, ezért biztosan számára izgalmas történetet kér.

Használhatjuk a többi karaktert is motiválásra:

“nézd, a cica itt dorombol, hogy az ágyad mellett alhasson. Mutasd meg neki, milyen ügyesen be tudod csukni a szemed, és akkor itt marad veled reggelig. Ha reggel nem találjuk itt, akkor megkeressük, és jól megcsiklandozzuk a bajszát!”

Horkolnak-e a barik? (Land) Suttogva mesélhetjük az alábbiakat:

“a báránykák mind elaludtak. A manó vigyáz az álmukra, de csak akkor sikerülhet neki, ha mi is segítünk és elcsendesedünk. Hunyjuk be a szemünk, és hallgatózzunk, hátha meghalljuk, hogy horkolnak a barik! Alvás után pedig megkérdezzük őket, mi szépet álmodtak!”

feketebarany

A reggeli rutint is segíthetjük. Több figurát bevonva egyéb kedves trükkhöz is folyamodhatunk, még a reggeli rutinra is gondolva.

Tegyük az ágya mellé a manó figuráját és tudassuk gyermekünkkel az esti puszi előtt azt a minden felnőtt által ismert tényt, hogy a manók nagyon szeretnek álmodni. És gyerekek társaságában nagyon érdekes álmaik vannak, sőt, minél többet alszanak együtt kisgyerekkel, annál több, izgalmas álmuk lesz. Ráadásul, az ő manója ezt megmutathatja neki, hiszen reggelre oda is tudja varázsolni a Plukkido játéktáblájára, hogy aznap mennyit és miről álmodott. Minél több figurát talál a gyermek ott reggel, annál többet sikerült álmodnia a manónak. A figurákból még azt is kitalálhatjuk reggel, hogy milyen történetet álmodott a manó.

Ezt mondjuk mindehhez a gyermeknek:

“Most aludj el hamar, így több ideje lesz a manónak a szép álmokra, nézd csak meg reggel a játéktáblán.”

Ha ezt a történetet választjuk, ne felejtsünk segíteni a manónak a figurák táblára varázslásában reggel (vagy még este, biztos, ami biztos). A felhelyezett figurákat megnézve, a reggeli készülődés közben, próbáljuk összerakni a történetet a manó éjszakájáról. Nem baj, ha egyszerű következtetéseket vonunk le, nem baj, ha nem vagyunk túl kreatívak, ezt bízhatjuk akár a gyermekre is. De mindenképpen legyen téma, a reggeli rutin során is az, hogy a manó vajon miről álmodott éjszaka. Így csempészhetünk játékosságot a reggeli készülődésbe is.

vakond

A játék minden helyzetben feszültségoldó hatású, ezért az elalvás megkönnyítésére ill. előkészítésére különösen jól használható. Szép álmokat mindenkinek! 😉

Ha még nincs Plukkido játékod és szeretnéd bevetni az esti altatásnál, itt megrendelheted, közvetlenül az ötletgazdáktól vagy beszerezheted 13 viszonteladónk egyikénél.


3 hozzászólás

 1. anita írta | 2016. január 19.: 13:59

  Hello!

  Nagyon tetszenek az otletek!

 2. anita írta | 2016. január 19.: 13:59

  Hello!

  Nagyon tetszenek az otletek! Szeretnek ilyet jatszani a gyermekeimmel.

 3. Judit írta | 2016. január 19.: 15:48

  Szia Anita, a Plukkido játékokról érdemes tudni, hogy vásárlóinknak minden héten küldünk egy levelet, amit a Manók írnak nekik (ld. Plukkido tervezői: Orsi és Jutka :), ezt felolvasva a gyerkőcöknek, mindig más-más viselkedés pozitív megerősítésére használhatod a Benefitto vagy Land játékot. Legyen szó a cikkben szereplő esti elalvásról vagy a testvérek közti együttműködésről, mindig arra a helyzetre érdemes alkalmazni, ami a hétköznapokban a legtöbb nézeteltérést okozza köztetek.