Kistestvér a fronton! A testvérféltékenység oldása játékkal.

Ahol kistestvér érkezik, ott így vagy úgy, előbb vagy utóbb megjelenik a testvérféltékenység is a család hétköznapjaiban. A szülők általában készülnek rá lélekben, hogy ez bekövetkezik, ám a gyakorlatban sokszor az egész család türelmét, leleményességét próbára teszi, ha jól akar viszonyulni ehhez a mindenki számára új, éppen ezért nehéz helyzethez.

Mit tehet az anya és a család a gyermekek kiegyensúlyozottságának megőrzéséért, amikor a kistestvér érkezése felborítja a megszokott érzelmi viszonyokat ?

konyvecske

Mielőtt a Plukkido játékaiban rejlő lehetőségekre rátérnénk, szeretnénk szóvátenni – ha van Plukkido-ja a családnak, ha nincs -, milyen sokat segít, ha különösen szemfülesek vagyunk ebben a helyzetben és fokozottan észrevesszük és visszajelzést is adunk azokról a kedves gesztusokról, ügyes, dicséretre érdemes dolgokról, amiket a nagyobb gyermek tesz. Hogy erre lehetőségünk legyen, igyekezzünk minél jobban bevonni őt azokba a tevékenységekbe is, amelyeknek nem ő a középpontja, hiszen a testvér megérkezésével számára nem csak egy új családtag érkezett, de az egész világ átrendeződött. Fontos, hogy az ő új helyét is megtaláljuk és biztosítsuk róla, hogy ugyanolyan értékes és nélkülözhetetlen számunkra, mint azelőtt volt, sőt, most még nagyobb szerepe lesz a család életében nagytestvérként. Erről beszélhetünk a kisbabának, kistestvérnek is pelenkázás, fürdetés közben, akár elmesélve a nagyobb testvér napját vagy azt, hogy éppen mit csinál. Így a középpontba helyezzük a nagytesót is. Természetesen mindezek mellett próbáljunk minél több saját időt teremteni a nagyobb gyermek számára, akár akkor amikor a pici épp nem igényli az aktív jelenlétünket. (Például amíg a kicsi szopizik vagy alszik, mesélhetünk, beszélgethetünk összebújva a nagyobbikkal, ami hasonlóan meghitt perceket biztosít számára.) 

Most nézzük, hogyan segíthet a Benefitto és a Land a gyakorlatban!

BENEFITTO

Valahányszor a gyermek kedves gesztust tett a kistestvére felé, megnevettette, megszeretgette, játszott vele, segített anyának a kistestvérrel kapcsolatos teendőkben, tegyünk egy levelet a fára. Engedhetjük, hogy a gyermek válassza ki, melyik fajta levél jelölje a kedvességeket, vagy választhatunk mi. Feltehetjük együtt a fára, de még jobb, ha meglepjük vele a gyermeket és odacsempésszük “titkosan”, amikor nem látja, aztán felhívhatjuk rá a figyelmét, hogy lám, milyen szépen zöldül az a fa az ő szeretetétől. Így még nagyobb fókusz kerül a nagytestvér viselkedésére. Különlegesen kedves gesztust virággal is jelölhetünk.

virag

 

További motiváció: a közös élmény előrevetítése.

Megbeszélhetjük a nagytestvérrel, hogy ha egy nap összegyűjt három levelet, akkor valamilyen közös, számára is örömet jelentő tevékenység vár rá és ezt a manója nap közben egy meglepetés korong játéktáblára varázslásával fogja üzenni neki. Ebből majd láthatja, hogy aznap milyen játékot játszik vele apa vagy anya. A szülő feladata ez esetben, hogy a készletben lévő figurák közül válasszon egy olyat, ami ezt a tevékenységet jelképezheti és tegye “titokban” a fa tetejére  (labda: labdázás/focizás, kismadár: közös éneklés, bagoly: könyvnézegetés, kisautó: játék autózás együtt, papírsárkány: sárkánykészítés/eregetés, lufi: lufi dobálás, mesekönyv: mesélés stb.). Így a gyermek szívesen gyűjtögeti a leveleket, hiszen tudja, hogy a kizárólag rá fordított figyelem, az anyával, apával együtt átélt közös élmény hamarosan megérkezik. Természetesen ez akkor működik a leghatékonyabban, ha következetesek vagyunk magunkkal szemben is és minden esetben betartjuk az ígéretünket, azaz tényleg megkapja a gyermek a számára olyan fontos saját időt és figyelmet.

A napi rutin megzavarásáról helyezzük a fókuszt a játékra.

Sok családban előfordul, hogy a nagyobb gyermek megzavarja a kicsit az alvásban vagy az altatás folyamatában. Ebben az esetben játszhatjuk azt, hogy a nagyobbik testvér manója lesz az, aki figyeli a kistestvér viselkedését és ha ügyesen és gyorsan elalszik, akkor a nagytesó egy általa választott figurával lepheti meg a kicsit. Így az alvás megzavarásáról eltereljük a fókuszt egy másik, a nagytesó által kedves tevékenység, pl. a fa díszítése felé. Ugyanebben a helyzetben választhatjuk játékszabálynak azt, hogy a két gyermek figurája együtt halad felfelé a fán és ha a kicsi ügyesen és gyorsan elalszik, akkor jutalmul – a nagyobb testvér figurájával együtt – egy lépéssel közelebb kerülnek a játék végcéljához (legyen az a fa csúcsán lévő ajándékért folyó fáramászás vagy a fa tetején szomorkodó cica megmentése). Ebben az esetben a kistestvér a napi rutin “betartásával” segíti a nagyobb testvér figuráját az előrehaladásban, így kevésbé valószínű, hogy a rutin megzavarása lesz az, amivel a nagyobb gyermek figyelmet csikar ki a szülőtől.

LAND

Használjuk a készletben taláható kismanót a kistestvér figurájaként, és a kisfiú/kislány figurákból pedig válasszunk egyet a nagyobb gyermeknek. A játékszabály egyszerűen lehet az is, hogy amikor a nagyobb gyermek ügyesen segít a kicsi körüli teendőkben, akkor a figurája feljebb ugorhat egy fokot a kilátó létráján.

Játékélménnyel betartható napi rutin.

A “közös ügy” megteremtése érdekében a kismanót viheti magával a nagyobb gyermek figurája, azaz mindig együtt ugornak feljebb, mintha a nagy vinné kalandozni a picit. Ez esetben az lesz a gyermek dolga, hogy segítsen feljutni, s ha felértek a kilátóba együtt, valami valóságos, izgalmas élményben részesülhessenek. Ez lehet egy közös mese, ami róluk szól (visszamesélhetjük egy napjuk történéseit, azt, ami épp érdekes, vagy újdonság volt) lehet egy közös kirándulás, mindenkinek kedves családi program. Mindig hangsúlyozzuk azt, hogy az ő szerepe milyen fontos, azt, hogy nélküle a kismanó sosem jutna fel a kilátó tetejére, hogy meglássa a világot, és hogy ez az életben is így van, ő már rengeteg dolgot tud, amit a kistestvér még nem, és ha szeretné, ő mindenre megtaníthatja.

Ezután adjunk olyan feladatot a kisbaba körül a nagyobbik gyermeknek, amelyet szívesen csinál: adogassa a pelenkázáshoz szükséges holmikat, bábozzon a picinek, amíg mi tisztába tesszük, öltöztetjük vagy énekelje együtt a szülővel az altató dalokat, esetleg rajzolja le a nap történéseit, hogy amikor apa hazaér a munkából, el tudja mesélni neki.

katica

Biztosítsunk hős szerepet a fiúknak.

A Land-ben a fiúkat terelhetjük egyfajta “lovag”,”testőr” szerep felé, amiben ők a nagyok, akik vigyáznak a védtelen picikre.  Ehhez tegyük a kistestvér figuráját és a katica figurát egy felhőre a játéktáblán. Ezután kapjon a nagytestvér egy titkos levelet, üzenetet, amiben arról értesül, hogy a kistestvér figurája még sosem látott katicát, ezért amikor útjába akadt egy, annyira óvatlan volt, hogy el akarta kapni és a katica után ugrándozva feljutott egészen a felhőkig, most viszont nem tud onnan lejönni. Amennyiben a gyermek segíti a családot a napi teendőkben, akkor egy-egy lépéssel közelebb juthat a felhőn rekedt kismanóhoz és megmentheti őt, kézen fogva segíthet neki leugrálni a felhők közül.

A gondoskodó lányokra nagy szükség van.

A lányok könnyebben azonosulnak egy anyához hasonló figurával, lehetnek ápoló nénik vagy ha már óvodás, akkor lehet a pici “óvónénije” is játékból, ez teret ad az ő szerepjáték igényeinek is, és egyben együtt “játszást” generál anyával és a tesóval egyszerre. Lehet a nagytestvér feladata, hogy a kicsi alvásidejében választania kell 2 olyan figurát a készletből, amelyekkel szerinte a kistestvér manója aznap szívesen játszana alvást követően. Ezeket a figurákat alvásidőben mindig a játéktáblára kell helyeznie. A következő alvás alkalmával figyelnie kell, hogy mindig újabb és újabb játékokat adjon neki, nehogy unatkozzon majd a kicsi manója.

A játékos keretek biztosítása minden családtagnak segítség.

A közös élmények összekötik a testvéreket és az is jó érzéssel tölti el a nagyobb gyermeket, hogy a játéktábla segítségével folyamatosan visszajelzést kaphat arról, hogy milyen ügyes és kedves volt, mennyi jó, említésre méltó pillanata volt a napnak. A kistestvér érkezésével sűrűsödő és gyakran káoszba hajló anyai feladatok közepette a játéktábla a szülőknek is segít abban, hogy következetesen szánjon időt a nagyobb gyermekre is.

Ha még nincs Plukkido játékod és szeretnéd kipróbálni, itt tudsz rendelni közvetlenül az ötletgazdáktól. A játékok személyre szabott működtetéséhez telefonos tanácsadást kérhetsz a Plukkido szakembereitől

Köszönjük a fényképet Anikónak, Mirunak és Beninek, tapasztalt játékosainknak! 🙂

MiraesBeni

Írjatok nekünk az info@plukkido.hu címre, hogy miről olvasnátok még szívesen blogunkban. Várjuk leveleiteket!


2 hozzászólás

 1. Tamásné Nagy Noémi írta | 2016. január 8.: 09:50

  Kedves Plukkiodo-alkotók!

  Nagyon szimpatikusnak tűnik a játék, most gondolkodom a megvásárlásán. Kisfiam egyébként is nagyon szereti a mágneses játékokat 🙂
  Épp most olvastam a “Kistestvér a fronton!” c. írást. A kérdésem az lenne, hogy milyen idős kortól ajánljátok a játékot? A beszerzést még a kistesó születése előtt vagy inkább utána javasoljátok?

  Válaszotokat előre is köszönöm!

  Üdvözlettel:

  Tamásné Nagy Noémi

 2. Judit írta | 2016. január 8.: 12:43

  Kedves Noémi,

  2 éves kortól ajánljuk a játékokat.
  Én javaslom a kicsi érkezése előtt a bevezetést. S ha megérkezik a testvér, akkor majd kap ő is figurát, de akár kaphat már pocaklakó korában is. Ha gondolod, konzultálhatunk is róla.

  Üdv.

  Jutka