Párhuzamos valóság

Szerző: Horváthné Pintér Orsolya

Rengetegszer láttam saját gyerekeimnél játékba vonni azokat a nehéz helyzeteket, amelyek szorongással töltötték el őket: hogy anya elmegy a kórházba, hogy jön a farkas, hogy a szomszéd Julcsi kicsúfolja őket, hogy a bácsi kiabál a buszon. Ösztönösen, sokszor eljátszva a történeteket merítkeztek meg az élményben, hogy addig éljék át újra meg újra, míg egészen el nem vész azok félelmetes, fájdalmas vagy épp furcsa, érthetetlen mivolta.

A játék biztonságos terep

Gyermekeink játék közben sokszor újrajátsszák, megelevenítik a velük történt eseményeket, így oldva fel félelmeiket, tanulva a belőlük ellesett szerepeket, rögzítve a nekik tetsző mintákat. A játék lehetőséget ad arra, hogy miközben eltávolodnak a valóságtól, éppen csak annyira engedjék közel magukhoz az élményt, amennyire még elviselhető, feldolgozható számukra. Pont ezért olyan nagyszerű a játék, mert megengedi, hogy úgy éljenek át életeseményeket, hogy közben nem kell jobban belemenniük a helyzetbe, mint amennyire számukra komfortos. Biztonságban ízlelgethetik, próbálgathatják saját határaikat, a másik ember reakcióit, átírhatják a valóságot úgy, ahogy inkább szerették volna megélni.  Azzal pedig, hogy bárki szerepébe belehelyezkedhetnek, lehetőségük van rá, hogy a másik ember indokaival, szempontjaival is azonosulni tudjanak.

A játék ablak a valóságra

Ha jól figyelünk gyermekünkre, sokszor magunk is kinyithatjuk ezt az ablakot. Pont a fent említett okok miatt a gyermekeknek egy bizonyos életkorban (2-5 év) nincs is izgalmasabb mese, mint az, ami róluk szól, amiben ők a főhősök vagy a mellékszereplők. A lényeg, hogy magukra ismerjenek benne, ráadásul remekül használható ez a fogékonyság a gyermek motiválásában is.

Ha van Benefitto vagy Land játékunk, könnyedén kreálhatunk olyan kerettörténeteket egy-egy heti kalandhoz, amelyekben a gyerkőcnek saját, valós helyzetéből köszönnek vissza elemek, így közelítve őt a vágyott célhoz. Nézzünk néhány példát:

puli

Dundi kisfiúnak, akit szeretnénk több mozgásra bírni, mesélhetünk a kutyusról, aki karácsonykor annyi csontot evett, hogy most csak szuszogva tudja megkergetni a rókát, ezért edzésbe kezd. A játék figuráinak segítése közben a gyermek maga is részese lehet a kutyus kalandjainak, megtapasztalhatja a mozgás örömét. Mindeközben a játék úgy motiválja céljai elérésére, hogy összekapcsolja a mese szereplőjével, aki átemeli a valóságból a problémát és észrevétlenül segít leküzdeni a nehézségeket.

Rosszul evő kislánynak a Plukkido világában mesélhetünk a szegény kiscicáról, aki addig válogatott a sok finomság közül, míg elvitték az ennivalót az egerek. Miközben a Benefitto vagy a Land játéktábláján az éhes cicának segít a gyermek, hogy visszaszerezze a falatokat, maga is megbirkózik az ebéddel és észrevétlen kiürül a tányér.

Folyton civakodó testvéreknek mesélhetünk a marakodó cicáról és kutyáról és amíg nekik segítenek, hogy békesség legyen, játszva azt tanulják, mennyivel jobb érzés megbeszélve túljutni egy vitás helyzeten, mint egymás kezéből kicincálni a vágyott játékot, hogy utána mindenki rosszul érezze magát.

landcica

A gyerekek nagyon fogékonyak a jóra, így mi is nyugodt szívvel választhatjuk a legkönnyebb eszközt: a játékot, hogy megfelelő mederbe tereljük a viselkedésüket és aztán közösen élvezhessük  az ebből fakadó sikerélményt és örömöt!

A Benefitto és Land a leleményes szülőnek remek eszköz, hogy szabad mesélésbe ágyazza gyermek élethelyzeteit, ezzel segítse a gyermekét a problémák aktív feldolgozásában és pozitív kihívásként való megélésében. Folyamatos sikerélményhez juttatja őt, amelyben önbizalma és motiváltsága megerősödik, ami pozitívan befolyásolja mind a gyermek, mind a szülő pszichés jóllétét.

Ha a szülő nem érzi magát elég kreatívnak a kalandok kitalálásához, akkor a Plukkido szakembereitől hetente érkező kerettörténetek segítségével foglalhatja mesébe a gyerkőcök aktuális élethelyzeteit vagy segítheti a hétköznapok nézeteltéréseinek feloldását.

Az eddig elkészült 19 heti történetből ízelítő található EZEN AZ OLDALON, ahol akár az adott gyermek viselkedéséhez passzoló történetet is kereshet a szülő.

oldalmano

Mi is ez pontosan? A Plukkido vásárló családok gyermekei a játékban szereplő manóktól minden vasárnap kapnak egy-egy újabb történetet tartalmazó levelet, melyet a szülők röviden kiegészítve és a gyerekeknek felolvasva irányíthatják a következő heti játékot. Így a gyerekekkel kapcsolatos nézeteltéréseik játékos formában kerülnek feloldásra és együttműködő, vidám légkört teremtenek.


Egy hozzászólás

  1. Szájli Gabriella írta | 2016. április 11.: 20:01

    Érdekesnek találom, három kislányom van.