Ráhangolódás, együttműködés a kisgyermekkel, gyereknevetés

Avagy néhány gondolat az elírásnak gondolt szójátékunkról szeretettel azoknak, akik erre kíváncsiak.

Gyereknevelés helyett Gyereknevetés - Plukkido

Gondolkozzunk el: mi kell ahhoz, hogy a kisgyermekes szülő a hétköznapok sürgés-forgásában, a nehezebb szituációkban (pl. ellenkezés, hiszti közepette) is tudja gyermekét életkorának megfelelően kezelni? Hogyan tud nagyobb eséllyel úgy beszélni vele ilyenkor is, ahogy azt a szeretett gyermek megérdemli? És ha tudjuk is mindezt, vajon könnyen meg is tudjuk valósítani a gyakorlatban? Szerintünk nem. Még akkor sem, ha odafigyelünk arra, hogy tudatos szülők legyünk és egy kattintással vagy gombnyomással elérhető szakirodalomhoz, szakértőkhöz férünk hozzá.

Mi, a magunk önmarcangoló mélypontjairól kitekintve, máshonnan próbáltunk közelíteni ehhez a témához mielőtt kisgyermekes családoknak szánt eszközök fejlesztésébe fogtunk.

Pozitív megerősítés és fantázia

Első játékunk a Benefitto módszertana a pozitív megerősítésen és a fantázia bevonásán alapul. Szociálpedagógusként és pszichológusként igyekeztünk egyszerre módszeresek és gyakorlatiasak lenni. Láttuk, tapasztaltuk, hogy a gyermeki fantáziavilágban, játékosságban (ami az anyát is jókedvre serkenti) rejlő lehetőségek kihasználása lehet a kulcs az együttműködés birodalmához. A gyereknevetés-gyereknevelés szójátékkal pedig mindezt a gyermeki játékosságot igyekeztünk éreztetni és egyben egy önirónikus fricskának is szántuk, miszerint mi inkább – a különböző nevelési elvek boncolgatása helyett – eszközeinkkel a pozitív hangulat megteremtésére fókuszálunk, akár azzal, hogy úgy beszélünk gyermekeinkhez, amit megértenek és amire felfigyelnek, mert fantáziájukat is bevonjuk a társalgásba, az adott élethelyzetbe. Mi igyekszünk ezt a módszert követni, ami a legtöbb esetben (kellő szülői következetességgel) együttműködést, gyereknevetést eredményez.

Végezetül: azt gondoltuk – teszem hozzá: ezek szerint rosszul (ld. jelen bejegyzés apropóját) -, hogy a gyereknevelés szóra olyannyira hasonlító gyereknevetés szó használatával viccesen és egyértelműen utalunk arra: minden amit a Plukkido csinál, az a gyereknevelés körül zajlik.