Rendrakás játékosan, nyafogás nélkül

Ismerős helyzet? “A füleden ülsz?” – ismételgetjük ezt a gyerekkorunkban is sokat hallott kérdést. Valljuk be, nem túl hatékony… 

Bizony a rendrakás általában nem tartozik a gyerekek kedvenc elfoglaltságai közé, pedig valójában éppúgy lehet belőle izgalmas játékot csinálni, mint az élet többi, nehezen szerethető feladatából. Ez nem csak élménnyé teszi az unalmas feladatot, de arra is megtanítja a gyerekeket (és persze minket szülőket is), hogy játszva minden könnyebb. A gyermek is könnyebben motiválható, szívesen jön, ha játékra hívjuk. Ráadásul mi is sokkal jobban érezzük magunkat, ha nem nyakukat behúzva menekülő csapatot kell rábírnunk a hátraarcra, miközben negyvenszer mondjuk el az unásig ismert és hatástalan mondatokat.

Rendrakás - Plukkido

Változtassunk, és intsünk búcsút a kedvetlenségnek még rendrakás idején is!

Hogyan?

Kreativitásod mértékének megfelelően 3 lehetőséget ajánljunk, ha már rendelkezel Benefitto vagy Land játékkal.

1. Ha úgy érzed, elég kreatív vagy, játszhatsz szabadon gyermekeddel a rendrakás témában, a Benefitto és a Land figuráival úgy, hogy saját szavaiddal tolmácsolod a manó kérését:

Szólj gyermekednek, hogy a manó játszani szeretne vele, majd tedd a tábla aljába a manó korongját! Ezután ismertesd vele a kiválasztott játékot (ld. alább). Valahányszor a gyermek ügyes volt, a manó reagáljon! Nem kell mindig odamenni a táblához, és mozdítani a korongon, elég, ha a hangoddal visszajelzel a gyerkőcnek. Persze ha látótávolságban van a tábla és van rá kapacitásod (vagy ha a gyermek nagyon pici, és igényli a gyakori megerősítést) bukfencezhet vagy feljebb is léphet a manó. Nagyobb gyerekeknél elég, ha a rendrakás végén történik valamilyen előre haladás a játékban.

Nézzünk néhány konkrét példát:

Rendrakó memory:

Légy a manó tolmácsa. Tedd a figurát a füledhez és hallgasd, mit súg neked. Kérje meg a manó a gyermeket, hogy amíg ő elfordul, tegyen egy tárgyat a helyére! A manó dolga, hogy kitalálja, melyik játék tűnt el a rumliból. Ha nem sikerül (és ugye a gyereknek ez a legnagyobb öröm) akkor kéri, hogy hagy próbálja meg újra. Így szép lassan minden visszakerül az eredeti helyére. Ilyenkor a manó csodálkozzon rá nagyon, hogy milyen szép rend lett és dicsérje meg nagyon a gyerkőcöt! Mondhatja például, hogy ilyen szép rendet még varázslattal se tudott volna csinálni.

Ki markol többet:
(apró játékok, legó, puzzle, stb. összeszedéséhez.)

Kérje meg a manó a gyermeket, hogy mérjék össze az ügyességüket és nézzék meg, kinek a kezébe mennyi játék fér. Ilyenkor te fogd a kezedben a korongot, és úgy próbálj meg mellé játékot felvenni, a gyermek pedig életkorától függően egy vagy két kézzel markolhat, hogy az esélyek kiegyenlítettebbek legyenek. Majd ránézésre megtippeljük, kié lett több. Ez nem egy olyan verseny, ami nagy törést okoz, ha valaki “veszít”, hiszen nagyon gyors körök vannak, és a következő alkalommal rögtön lehet változtatni a verseny állásán.

Jön a sárkány!
(porszívózás előtti rendrakáshoz tökéletes)

Ha Benefitto-val játszotok, akkor a táblára tedd fel a sárkányos könyv korongját, a fa aljába pedig a manót. Ha Land-del játszotok, akkor egyszerűen csak meséld el az alábbi történetet a gyerkőcnek. és tedd a kilátó alá a manót. Ez esetben a létrákat is tedd a kilátó alá, de persze lehet az is a küldetés része, hogy a rendrakással szerzi meg a gyermek a létra elemeit.

A történet a következő: A manó véletlenül eltévesztett egy varázsigét, és felébresztette a hét éve alvó sárkányt a mesekönyvből, aki rettentően éhes, és úgy korog a gyomra, mint a csuda, hisz hét éve nem evett egy falatot sem. Ezért bármit képes befalni, amit a földön talál, úgyhogy amit meg akarunk menteni, azt a helyére kell tennünk, hisz ahhoz nem nyúlhat. Ami azonban szabadon van, az veszélybe kerül. Minden elrakott holmival segítünk a manónak, hogy visszakapja az ijedtségtől elveszett varázserejét, és vissza tudja küldeni a sárkányt a mesekönyvbe. Addig pedig, hogy megnyugodjon és ő is biztonságban legyen, szeretne minél magasabbra jutni, nehogy a sárkány őt is megegye! Néhány elrakott játék után tedd feljebb a manót!

Ezt a feladatot egyébként a gyerekekre is rábízhatod, így gyakorlatilag saját magukat motiválják, hisz az is jó játék, hogy mozgathatják a korongot, ezért szívesebben pakolnak el.

Ezalatt ki tudsz porszívózni a másik szobában, és persze nem árt ha néha közelíted a “sárkány morgását”, azaz a porszívó zúgását, ha kicsit lassú a tempó és figyelmezteted őket, hogy siessenek, mert mindjárt ideér.

2. Ha úgy érzed, hogy nem vagy túl kreatív, akkor használhatod az általunk, rendrakás témájára írt kész Manóleveleket, melyeket egyszerűen felolvasva a gyermeknek, máris indulhat a rendrakás és a játék.

A Benefitto-hoz írt rendrakós Manólevelünk története röviden: Füli kutya és a manó, a játék hevében nagy felfordulást csinált az öreg tölgy körül. A gyermek segíthet nekik, ugyanis ha ő eltesz valamit, ami nincs a helyén, manóföldön is egyből a helyére kerül valami. Itt éred el ezt a Manólevelet.

A Land-hez írt rendrakós Manólevelünk története röviden: Zsófi szülinapi bulijának végén, amíg mindenki az ünnepelttel volt elfoglalva, Mázli kutya lelegelt egy fiatalító virágot, ezért most úgy viselkedik, mint egy duhaj kölyökkutya. Mindent felborogat, megrág, szétcincál. Amíg a manó megkeresi az ellenszert, a gyerkőc dolga, hogy biztonságba helyezze a réten maradt holmikat, nehogy Mázli mindent tönkretegyen. No és hogy? Ahány dolgot helyére tesz a szobájában, annyi tárgy bekerülhet a manó által épített karámba, ahol a kutyus már nem férhet hozzá! Itt éred el ezt a Manólevelet.

3. Ha gyakran van szükség a játékos segítségre rendrakás témában, akkor kiegészíthető Manólevelekkel is játszhattok. Válassz egy számodra kedves történetet weboldalunkról (KATTINTS IDE ÉS GÖRGESS AZ OLDAL ALJÁRA) és egészítsd ki rendrakás témában a levelet a kipontozott helyen. A kiegészítést fortélyát ellesheted a fenti linkeken található, készre írt Manólevélből. Így akár egymás után, több levéllel, azaz más-más történettel gyakorolhatjátok a játékos rendrakást napokig, hetekig.

És persze kitalálhattok saját történeteket és játékokat is!

Ha most kaptatok kedvet, hogy a történetekkel életre keltett táblajátékokat bevessétek otthon a mindennapi kommunikációban és játékosan oldjátok meg a köztetek fellépő nézeteltéréseket, akkor az alábbi gombra kattintva közvetlenül tőlünk, tervező szakemberektől rendeltek. Ha igény van rá, akkor a Plukkido szemlélet elsajátításában és a gyakorlásában is segítségetekre leszünk facebook esetmegbeszélő csoportunkban, emailban vagy akár telefonos konzultációval. Megrendeléskor azonnal megkapjátok a módszertant és a játékot lépésről lépésre bemutató online kiadványunkat.

Megrendelés