Tartós siker Plukkido-val

Jó játék, de meddig?

Sok szülőben – akik először hallanak rólunk – felmerül a kérdés játékaink kapcsán, hogy vajon meddig érdekes ez egy gyereknek? Máshonnan közelítve: meddig használható a szülőnek?

Tapasztalataink és a Plukkido használó családoktól érkezett visszajelzések alapján eszközeink jópár évig sikerrel bevethetőek. Ha egy-két dolgot betartunk szülőként, akkor nem csorbul a fényük, legfeljebb a használat módja vagy a gyakorisága változik. És persze azok a helyzetek íródnak át – a gyermek fejlődésével párhuzamosan – amelyekben segítségül hívjuk.

Hogyan lehetséges ez?

Az állandóság, a következetesség és a változatosság nagyon jó kombináció!
A gyermekek számára a helyzetek ismétlődése biztonságot ad, nem pedig unalmat. Aki mesélte már gyerekének bármelyik kedvenc történetét 240-edszer, úgy, hogy ha kihagyott egy betűt a gyerek már reklamált – azaz már réges-rég fújta kívülről – maga is rácsodálkozhatott erre a jelenségre. A belátható, előre tudott történetmenet azzal a jó érzéssel tölti el a gyermeket, hogy ismert terepen jár, bátran elengedheti magát, hisz nem éri semmi váratlan. Kicsit olyan is, mintha a jövőbe látna, hisz már előre tudja, mi fog történni, és nem csalatkozik sosem, mert a mese nem változik meg. Nem úgy, mint a valóságban, ahol a helyzetek hol így, hol úgy végződnek, még akkor is, ha ők ugyanúgy viselkedtek benne. Az oviban Sári egyik nap akar a barátjuk lenni, másnap szóba sem áll velük, anyu egyik nap ráér és mosolyogva jön várat építeni, máskor türelmetlenül visszautasít, mert sok dolga van. A Benefitto és Land keretei pont a biztonságérzetet erősítik a gyermekben, következetes és állandó visszajelzést adva, azonos vizuális környezetben, állandó szereplőkkel, akiknek azonban “élete” számos izgalmas és érdekes kalandot tartogat.
Land_figurak_kupacbanA figurák segítségével folyton megújulhat a kaland és kihívás, amely megelevenedik a gyermek számára. Mindig alkalmazkodhat a gyermek élethelyzetéhez, az ő saját történetéhez, amely a valóságban, a mindennapokban vele megesik, az életre kelhet a játék keretein belül. Úgy sincs annál izgalmasabb egy gyermek számára, mint önmagát viszontlátni, magára ismerni a mesében.
De azoknak a szülőknek is, akik nem tudnak a gyermek élethelyzetéhez igazodóan történeteket kitalálni a játékhoz, mi, a játék tervezői hétről-hétre újabb kalandokat küldünk. Mindig más módon, más elemekkel szólítjuk meg a gyermek fantáziáját. Így még ha a játék ugyanaz is, a mögötte álló változatos kerettörténetekkel mindig új játékterepet varázsolunk számukra. Szerencsére a gyermeki fantáziavilág nagy kincs!

Mit tegyen a szülő?

Szülőként a legnagyobb kihívás, nem is a változatosság fenntartása (hisz előbb említett, hetente megjelenő manóleveleinkkel igyekszünk ezt a terhet levenni a vállukról), hanem azoknak a helyzeteknek a felismerése, amelyek játékos támogatást igényelnek. A kulcs ugyanis az, hogy felismerjük, melyek azok a kihívást jelentő szituációk, amelyekbe hatékonyan bele tudunk avatkozni a játék eszközeivel, hogy megkönnyítsük és hatékonyabbá tegyük a kommunikációt gyermekeinkkel. Jó, ha képesek vagyunk tudatosítani magunkban, hogy a játék könnyű és egyszerű megoldásait bármikor alkalmazhatjuk. A Plukkido játékok alkalmazásával ráérzünk, hogy minden helyzetben célravezető, ha tudunk egy kicsit kívül helyezkedni a problémán, és meglátni bennük a lehetőséget arra, hogy valami jobb szülessen. A mottónkban megfogalmazott: “Vedd észre a jót és tedd szóvá!” ezt is jelenti. Hogy mindenben lássuk meg a jót: a gyermekünkben, a nehéznek megélt helyzetekben, a hibáinkban. Mert ezek mindig lehetőséget hordoznak a változásra, a fejlődésre, arra, hogy megértsük és megismerjük egymást és magunkat. És mi lehet ennél fontosabb?

Röviden összefoglalva tehát:

Az, hogy a szülő következetesen (a játék által figyelmeztetve) észreveszi a jót gyermeke viselkedésében és még játékosan is kommunikálja ezt felé, nagy eséllyel mindig elnyeri a gyermek tetszését. És persze ott van a változatos kalandokat biztosító Manólevél, ami minden héten másként szólítja meg a gyermek fantáziáját és a szülőnek is segít a játékban.

Ha kedvet kaptál ahhoz, hogy a Plukkido nyelvén kommunikálj gyermekeddel, rendelhetsz tőlünk egyszerűen online. Játékainkat Budapesten 3 helyszínen átveheted személyesen, de postázzuk is őket bárhová. És természetesen beszerezheted őket 13 viszonteladónk egyikénél is.