Tapasztalatok és javaslatok testvérek civakodásának játékos kezelésére

Nagyon sokan használjátok a Plukkido játékokat testvérféltékenység, testvérek közötti civakodás, verekedés kezelésére. Illusztrátorunknál, Bodon Zsófinál is ez volt az első élethelyzet, amivel kapcsolatban alkalmazni kezdte a Plukkido játékokat, pontosabban a Benefitto-t. Így fogalmazott nekünk képekben:

checkitout_kepregeny_COLORED

Így pedig szavakban:

“Áron vasútvonalat épít, Bori érdeklődően guggol mellette és csodálja bátya teljesítményét. A pillanat, amikor minden anya elérzékenyül…majd – hogy realisztikusak maradjunk- elsomfordál, hogy végre belekezdjen a rá váró házimunkák valamelyikébe. Nem telik el 5 perc, és oltári kiabálás töri meg az idillt.
Fénysebességnél is gyorsabban újra a gyerekszobában állok, földbe gyökerezett lábbakkal… döbbenten… a fiam torkaszakadtából üvölt, hogy ez az övéééé, a lányom csak néz rám nagy szemeivel értetlenül, hogy hova lett az imént még csendes pillanat?!?!
Az ilyen és ehhez hasonló helyzetek egyre többször bukkantak fel családunk mindennapjaiban. Igazából sosem lehettem mérges egyikükre sem és én mégis sokszor voltam. Áron éppen építős korszakát élte, Bori pici volt még, és csak rombolt. A válsághelyzetek után mindig pocsékul éreztem magam, nem tetszettek a saját megoldásaim. Változtani szerettem volna…és akkor jött a PLUKKIDO!”

Még több szülői beszámoló a testvérhelyzetről

Noel Plukkido

Noel a Benefitto-val és a Land-del

Renáta: “Hozzánk már több mint egy éve beköltöztek a manók, sokat segítettek a szobatisztaság elérésért, a közösségbe szoktatásnál (bölcsi, majd idén ősszel az ovikezdés). A legnagyobb hatással a testvér kapcsolatra volt, a játék segítségével a kisfiam jobban meg tudja fogalmazni az érzéseit, gondolatait.” 

Flóra Plukkido

Flóra a Benefitto-val játszik

Bogi: “Én a testvérek féltékenysége és a kicsi agresszív viselkedése miatt vettem meg a Benefitto-t. Lányom már öt éves, fiam három. Egyik küldetésük volt, hogy a beteg Tittinek kompótot főzzenek. Lelkesen gyűjtötték a gyümölcsöket a fára, nem kellett sokat tenni érte, csak néhány varázsszó használni játék közben. “Kérem szépen. Légy szíves. Köszönöm szépen!” Főztem mellé igazi kompótot nekik. Amit jóízűen ettek meg. Még az elején vagyunk, bátortalan vagyok a mesélés terén, de sok segítséget kapok az oldalon.”

somorjaijudit

Judit: “Nálunk a legkritikusabb dolog eddig a verekedés volt, az én békés nyugis kisfiam, aki soha senkit nem bántott, a kishúgát megállás nélkül püfölte, mióta a kicsi mászni és játékokat rabolni képes. A játékkal minimálisra lehetett csökkenteni ezeket a csatákat.”

Alábbiakban adunk néhány tippet, hogy mire figyelj, ha a testvérek közti nézeteltéréssel kapcsolatban szeretnéd sikeresen használni a Plukkido játékokat.

1. Dicsérd meg őket, amikor épp nem veszekednek. Nézzétek meg a játéktáblát, hogy vajon történt-e valami varázslat rajta emiatt (intézd úgy, hogy történjen :)) Ez tetszeni fog nekik, örömmel fognak együttműködni ennek érdekében.

2. Ha már benne vannak egy vitában, akkor hívd fel a testvérek figyelmét arra, hogy vajon mi történne a játéktáblán vagy az adott heti kalandban, ha most ezt a helyzetet másként oldanák meg.

3. Megkérheted őket arra is, hogy ők szóljanak majd, amikor úgy érzik, hogy veszekedés helyett kedvesen oldották meg a helyzetet. Történjen ekkor előrelépés a kalandban (vagy erre a helyzetre készíts be figurákat a zsákba, ha éppen úgy játszátok).

4. Ha mégis megtörténik a veszekedés (mert ez még a gyakorlott Plukkido-zó családokban is előfordul, sőt mindenhol, nyugalom) akkor arra ne reagáljanak a figurák, ne legyen visszalépés, büntetés a játékban, a kalandban. Mindig csak a pozitív eseményekre reagáljatok a játékkal! Ettől azonban a civakodás, verekedés, veszekedés száma csökkenni fog, mert áthelyeztétek a fókuszt a kedves, vidám megoldásokra.

5. A testvérek haladjanak együtt előre a kalandban figuráikkal vagy legyen teljesen más-más feladatuk az adott heti történetben, ezzel elkerülhetitek a versengést.

6. Kreatív, mesélős kedvű családoknak: találjatok ki közösen olyan történeteket a játéktáblán, amiben a figurák segítik egymást, együttműködnek valamilyen cél érdekében.

Ha te is szeretnéd bevetni ezügyben a Plukkido játékokat, akkor ITT tudsz rendelni közvetlenül tőlünk, szakember tervezőktől. Érdemes tudnod azt is, hogy a játékokat az általunk megírt kalandokkal tudod hétről-hétre izgalmassá és változatossá tenni, akkor is, ha nem vagy túl kreatív vagy nincs időd újabb kalandokon törni a fejed. Természetesen nem csak testvérek közötti nézeteltérések csillapítására használatod játékainkat, hanem más helyzetekben is, legyen szó hisztiről, állandó ellenkezésről, étkezési problémákról, reggeli indulásról, stb.

Fontos! Ha most hallottál először a játékunkról vagy úgy érzed még nincs elég információd róla, akkor javasoljuk, hogy olvasd el EZT AZ ONLINE KIADVÁNYUNKAT, amiben a játék működését és a betartandó elveket, könnyen áttekinthetően összefoglaltuk Nektek. 

S ha még így is elakadsz, akkor pedig segítünk más módon: van online esetmegbeszélő csoportunk a facebook-on, de elérsz minket emailben vagy telefonon, sok további tippünk van a fenti témában is.

Hangos gyereknevetést kívánunk Nektek a következő találkozásig!

meet_aron_bori_final