Türelem

Fogyóban a türelem, mert a gyerekednek minden most rögtön kell? Azt szeretnéd, hogy ezt a viselkedést azonnal hagyja abba? Ironikus, nem? A Plukkido segít neked abban, hogy reálisabb elvárásokat támassz mindkettőtökkel szemben és senkinek se legyen nyűg türelmesnek lenni.

Akinek egyévesnél nagyobb gyereke van, biztos tapasztalta már amikor a legváratlanabb helyzetekben a semmiből hirtelen előtör egy fékezhetetlen vágy a gyermekből, hogy neki valami abban a pillanatban kell és ha nem úgy történik, akkor bizony itt a világvége. És ez a vágyott dolog igen gyakran valami olyan jelentéktelen csekélység, aminek hiánya máskor fel se merülne, de ott és akkor megáll az élet nélküle.

Türelem - Plukkido

Az  agyunk jelentős változásokon megy keresztül gyermekkorban, számos területe csak a serdülőkor végére alakul ki teljes funkciójában. Így van a homloklebennyel is, azzal a területtel, ami többek között az önkontrollért és a racionális döntéshozatalért felelős. Éppen ezért sok esetben hiába is kérjük gyermekünk, hogy lássa be értelmetlen kiabálnia valamiért, számára az impulzív érzelmi reakció még felülírhatatlan. Azaz ő még nem tud türelemmel lenni.

Segítsük őt azzal, hogy

  • amellett, hogy határozottan elmagyarázzuk miért nem teljesíthető amit szeretne, kifejezzük, hogy átérezzük az érzelmeket, amiket a helyzet kivált belőle. Öleljük meg, és engedjünk teret megnyugodni. Ha sürgetjük, azzal ellentmondásos üzenetet küldünk neki, hiszen türelmet várunk el tőle, de tőlünk nem kapja ezt meg.
  • amennyiben lehetséges, határozzuk meg pontosan – a gyermek számára érthető formában –, hogy mennyit kell még várnia vagy mitől függ a vágyott cél elérése. (pl.: Nem, most nem tudom odaadni a kacsát, mert a macit hoztad magaddal reggel. De ha hazaértünk, jól megöleljük a kacsát is.)
  • eltereljük  a figyelmét egy érdekes játékkal, váratlan helyzettel. Legtöbbször már egy kis kizökkentés is elég, hogy elvegye a helyzet élét.
  • példát mutatunk és mi magunk se kérünk tőle azonnal teljesítendő dolgokat. Például ha szeretnénk hazaindulni a játszótérről vagy egy játszóházból, figyelmeztessük már néhány perccel hamarabb a közelgő indulásra, így könnyebben készül fel a helyzetre.

Játszótér - IDEKI

Plukkidoval türelmesen

A Plukkido játékait használhatod arra, hogy visszajelezz minden alkalmat, amikor sikerül türelmesnek lenni. Ez megerősíti a kívánt viselkedést és pozitívra hangolja a köztetek lévő kommunikációt.

Kifejezetten a témára írt Manóleveleink az egész családot izgalmas kalandra hívják, ahol türelmetekkel segíthettek Manóföld lakóinak (Benefitto, Land). Ha pedig többször szeretnétek ugyanezzel a témával játszani, használhatjátok kiegészítendő Manóleveleinket, amiben az izgalmas kalandot mi megírtuk, nektek csak a problémát kell belefogalmazni.

Emellett, bármilyen hirtelen helyzetben előhívhatod a figurákat és a játékos szemléletet. Egy egy ügyes mondattal pillanatok alatt el tudd terelni a kicsik figyelmét, kizökkentve őket az érzelmi reakcióból. Például: mikor nem tudtok elindulni, mert gyermeked most azonnal szeretné felvenni a szandálját, hiába esik az eső. Akkor a kiscsiga a füledbe suttoghatja, hogy épp milyen jót csúszkál a pocsolyákban odakint, és ha felvenné a gumicsizmát, akkor segíthetne megtalálni a legnagyobbat, amiben majd csiga pajti pancsolhat.

Ne feledd: játszva minden könnyebb!

 


Ha tetszenek a Plukkido családi táblajátékai, kattints ide a vásárláshoz:

Megrendelés