Az érzelmekről Plukkido módra

A hétköznapok sietős forgatagában kevés idő és energia jut lelkünk, érzelmeink boncolgatására és még annál is kevesebb érzéseink szavakba foglalására. Pedig az, ahogy mi viszonyulunk a saját érzéseinkhez, azokat milyen módon tudjuk kifejezni, nagyon erős minta gyermekeinknek. Tőlünk tanulják, miként kapcsolódhatnak saját maguk és a környezetük érzelmi állapotaihoz, hogyan tudják kezelni őket és azt is, miben segíthet az, ha fel tudják ismerni és meg tudják osztani az érzéseiket.

Ezért nagy felelősségünk van abban, hogy milyen mintákat adunk.

Másfelől sokszor mi magunk sem tudjuk, hogy bontsuk ki ezeket az érzelmi csomagokat, hogy közelítsünk magunk vagy gyermekünk reakcióihoz. Mit tegyünk, ha nem látjuk át, milyen érzelmi motiváció van a viselkedése mögött? Ha csak a “tüneteket” látjuk, de azt nem, hogy mi áll mögötte? A direkt faggatózás legtöbbször nem hoz eredményt. A gyermek bezár, nem érti mit akarunk vagy nem tudja jól megfogalmazni, hogy mi zajlik benne.

Mit tehetünk, ha szeretnénk jobban belelátni gyermekünk lelki világába?

A kicsi gyerekek legelemibb közege a játék. Néha már az is elég a megnyíláshoz, ha kilépünk a saját szerepünkből és egy másik személyiséggel szólítjuk meg őt.

Ha a maci, a kedvenc alvós állatkája vagy egyszerűen csak egy tátogó szájat játszó kéz beszélget vele, sokszor önmagában is feloldó hatású lehet. Ez ugyanis segít elemelni a valóságtól a beszélgetést. Így a félig igazi, félig képzelt világ határán lavírozva a gyerekek sokkal könnyebben nyílnak meg. A mesék és szimbólumok világában könnyebb szembenézni a valósággal is, mert eltávolodhatunk tőle. Mindent csak annyira kell közel engednünk magunkhoz, amennyire képesek vagyunk befogadni. Engedjük hát a gyermeket játszani! Mondjunk együtt mesét, engedjük, hogy ő találja ki, kik legyenek a szereplők és mi történjen velük.

Közben pedig figyeljünk erősen! Vegyük észre, hogy kik bújnak meg a kitalált karakterek mögött! Lássuk meg, hogy a velük történtek hol állíthatók párhuzamba a gyermek életeseményeivel!

Kezdjük minél hamarabb! Bárhol, bármikor. 

Egész pici kortól kezdve sokat segít, ha beazonosítjuk az érzelmet, amit átél. Ha épp magán kívül van, mert nem viheti haza a játszótérről a másik gyerek kismotorját, ha vígasztalhatatlanul sír, pedig látszólag semmi oka rá, ha fellöki a testvérét, aki épp ugyanazt a játékot akarja. Sokat segít, ha nem minősítjük, hanem megpróbáljuk megfogalmazni számára, hogy szerintünk mi zajlik benne.

Például: Nagyon szeretnél te is egy ilyen motort, és elszomorít, hogy nem viheted ezt haza. Elfáradtál. Nem szeretnéd, ha Peti elvinné a játékodat.

Ez azért is jó, mert saját maga számára is beazonosíthatóvá teszi az érzelmi állapotait és azért is, mert ezekre a visszatükrözésekre könnyebb reagálni. (Igen, olyan szép ez a motor, azt akarom, hogy az enyém legyen! Nem is vagyok fáradt, csak elszomorodtam, mert…, Utálom, amikor kiveszi a kezemből, amivel játszom!)

Ilyenkor tovább tudunk lépni a párbeszédben, egészen addig, amíg el lehet kezdeni megoldást keresni. Ahogy a szóban benne foglaltatik, a megoldás oldja a bennünk keletkező rossz érzéseket vagy szelepként működik. Kiengedve a feszültséget, jó érzésre cseréli a rosszat.

Persze az a leghatékonyabb, ha magunk is jó példával járunk elől és megosztjuk gyermekeinkkel a saját érzelmi állapotainkat is. Például egy ingerültebb rászólás után: Ne haragudj, nem rád haragszom, csak annyira izgulok, hogy időben odaérjünk és tudom, hogy még be kell menni a boltba is!

A Plukkido játékok segítik az érzelmek feltárását.

Ha van Plukkido játékunk, könnyen bevethetjük olyan alkalmakkor, amikor a mi kérdéseink nem találnak célba. Ilyenkor a játékos megközelítés, a szerepbe bújás legtöbbször meglepően gyors eredményeket hoz.

A célzottan erre a témára írt Manóleveleinkkel könnyen megnyithatjátok a gyermekek szívét (elérésüket ld. alább, de előbb olvasd végig a cikket). A figurakészletnek és a játékot kísérő történetnek köszönhetően számtalan lehetőséget találhattok arra, hogy visszajelzést adjatok, ha sikerül megnyílnia vagy segítsétek őt a megnyílásban. És ami a legfontosabb: megerősíthetitek abban, hogy figyeltek rá és kíváncsiak vagytok a benne zajló történésekre.

A manók világában történhetnek hasonló dolgok, mint amik a gyermekkel történnek, így mutatva meg neki, hogy nincs egyedül, hogy mással is megeshet az, ami vele.

A manó kérheti a gyermeket, hogy gyűjtsön jó élményeket, hogy segítsen neki a jó dolgokra fókuszálni. Megígérheti, hogy vigyáz a gyermek titkaira, hogy legyen, akire rábízhatja őket. De a kutyus is őrizteti a gyermek félelmeit, hogy nehogy újra rossz érzése legyen tőlük.

Így a mese lehetőséget ad rá, hogy a racionálist az irracionálissal összekössük. A gyermek mágikus gondolkodását kihasználva megtaníthatjuk a gyermeknek, hogy képes felismerni, irányítani, kontrollálni az érzéseit.

A másik nagy lehetőség a játékban, hogy a gyerekek megtapasztalhatják, hogy játszva minden könnyebb és örömtelibb. Könnyebb nekifogni egy feladatnak és úrrá lenni a lustaságon, hogy könnyebb kibékülni és a manókkal együtt játszva egymást segíteni, könnyebb úrrá lenni a rossz hangulatokon és jobbra cserélni őket. Ez pedig kincset ér.

Nekünk szülőknek sincs egyéb dolgunk a játék használata során: találjunk vissza saját játékos, kreatív, rugalmas énünkhöz és azzal csatlakozzunk az eseményekhez és a gyermekünkhöz. Ez egy biztos recept a sikeres együttműködéshez!

A Plukkido játékok meséi az érzelmekről való beszélgetéshez.

Az érzelmek feltárását segítő ún. Manóleveleinket IDE kattintva találjátok, a levelek végén a szülőknek szóló instrukciókkal. Ezeket a dokumentumokat akár ki is nyomtathatjátok (ha szükséges, letöltés után szerkeszthetitek). A gyerekek nagyon szeretik, ha a Plukkido Manók igazi levelekkel lepik meg őket időről-időre!

További élethelyzetekre írt kész Manóleveleinket, valamint az általatok választott, bármilyen nevelési helyzetre használható kiegészített leveleinket ITT találjátok. Az oldal alján vannak, rengeteget találtok, válasszatok a történetek rövid leírása szerint!

Ha most kaptatok kedvet, hogy a történetekkel életre keltett játékot bevessétek otthon a mindennapi kommunikációban, hogy játékosan oldjátok meg a köztetek fellépő nézeteltéréseket, akkor az alábbi gombra kattintva közvetlenül tőlünk, tervező szakemberektől rendeltek. Ha igény van rá, akkor a Plukkido szemlélet elsajátításában és a gyakorlásában is segítségetekre leszünk facebook esetmegbeszélő csoportunkban, emailban vagy akár telefonos konzultációval.

Megrendelés