Beszoktatás magabiztosan – vidám gyerek, nyugodt szülő

Ha tetszenek a Plukkido családi táblajátékai, kattints ide a vásárláshoz:

Megrendelés


Közeleg az óvoda-, bölcsődekezdés és egyre nyugtalanabb vagy a rád váró nehézségektől? Már elkezdtétek a beszoktatást, de a kezdeti lendület ellenére a gyermeked szívszaggatóan pityereg minden reggel? Akár még csak lélekben készülsz a beszoktatásra, akár a már megkezdett folyamatban érzed úgy, hogy nehézségbe ütköztél, olvasd el a Plukkido szakembereinek tanácsait a témában, amiből azt is megtudhatod, hogyan használhatod meséinket és mágneses táblajátékainkat az leválás megkönnyítésére.

Minden család életében elérkezik az a pillanat, amikor el kell engedni a csemetéjük kezét és bizalmat szavazva egy intézménynek, napi több órára rá kell bízni őt egy idegenre. Vannak családok, ahol a munkaviszony vagy egyéb okok miatt ez korábban jön el, de a gyermek hároméves korát követően mindenki átlépi az óvoda küszöbét. Ez a folyamat nem csak a gyermek, hanem a szülő számára is nehéz, de sokat tehetünk azért, hogy megkönnyítsük.

  • Győződj meg róla, hogy jó helyen lesz gyermeked! Amennyire lehet, ismerd meg az intézmény szellemiségét, beszélgess a gondozókkal, hogy tudd, a számodra fontos kérdésekben egyetértetek-e.
  • Tudatosítsd magadban, hogy az a sok szeretet és törődés, amit gyermeked az első évek során kapott, biztos alapot jelent, hogy ha kis lépésekben is, de elinduljon az önállósodás felé!
  • Ne érezz bűntudatot, amiért nem figyelheted minden lépését! Az anyamadárnak is hagynia kell fiókáját átlépni a fészek peremén ahhoz, hogy láthassa őt szárnyalni.

Ha te magabiztos vagy és nyugodt, gyermeked is könnyebben alkalmazkodik majd!

 

beszoktatás

Bármennyire is úgy tűnik, hogy azért állnak ellen, hogy minket szülőket bosszantsanak, nem ezért teszik. Sokkal inkább azért, hogy megtapasztalják a képességeik, a vágyaik és a lehetőségeik milyen viszonyban állnak egymással. A világ dolgait kategorizálni próbálják: van amire képesek, de nem szeretnék; van amire képesek, szeretnék és lehetőségük is van rá – ezek az egyszerű esetek. De ott vannak azok a helyzetek is, amiket szeretnének, de nem képesek rá; nem szeretnének, de kell vagy épp hiába képesek rá, nem szabad. Ezek az ellentmondásosságok bizony erős érzelmeket, ellenállást váltanak ki.

Vedd észre a jót és tedd szóvá!

A Plukkido mottója ebben a helyzetben is alkalmazható! Már a kezdetektől segíthet, ha ösztönzöd gyermeked arra, hogy az új helyzetben a jó dolgokra figyeljen. Kérd meg reggel, hogy gyűjtse össze a nap folyamán a vidám pillanatokat, délutánonként pedig beszélgessetek róluk (Milyen játékok tetszettek neki? Kivel ismerkedett meg? Mi ízlett a legjobban?). Készíthettek ovis naplót, amiben ő lerajzolja a napi eseményeket – nem baj ha még nem tud rajzolni, a színes irkafirkával is ki tudja fejezni magát –, te pedig leírhatod mellé, hogy mi az, amit elmesélt. Ez a közös elfoglaltság is pozitívabbra hangolja az óvodához/bölcsődéhez fűződő viszonyt, és később is jó élmény lesz a rajzokat visszanézni.

Csak az a reggeli elindulás lenne már könnyebb…

Ha a kezdeti nehézségeken már túl vagytok, akkor is előfordulnak megtorpanások. A legtöbb gyerkőc, amikor ráébred, hogy a változás tartós, visszakozik, és hangot is ad annak, hogy ő inkább újra anyával töltené a napokat. Ez teljesen rendjén van, nem jelenti, hogy rosszul érzi magát napközben! A reggeli huzavona és nyűgös indulás elkerülhető, ha játékosan közelítesz. Ahelyett, hogy unszolnád és észérvekkel próbálnád jobb belátásra ösztönözni (ami valljuk be, legtöbbször nem segít), használd a fantáziád és a Plukkido figuráit, hogy kedvesen motiváld gyermeked!

Csak a megfelelő pillanatot kell megtalálni, hogy játék szereplői megszólítsanak titeket. Például: a kis süni nagyot sóhajtva megsúgja neked, hogy úgy megnézné a gyermeked óvodáját, de a sünik éjjeli vannak ébren, így nem teheti. Annyira boldog lenne, ha minden nap kaphatna pár képet az ottani dolgokról. A manó segíthet egy varázslattal, hogy gyermeked a pislantásával fényképeket tudjon küldeni mindenről, ami tetszik neki a nap során. Egy rövid varázslat, és gyermeked már rohan is venni a cipőjét, csak hogy képeket küldhessen.

De akár a csoportszoba ajtajában való elválás is felgyorsítható a Plukkido-val, ha valami izgalmasra hívod fel gyermeked figyelmét. Például a kint elreppenő kiscinke azt csicsergi, hogy nagyon kíváncsi talál-e odabent olyan tárgyakat, amin falevél vagy virágminta van. Figyeljen jól egész nap, és hazafelé menet megüzenhetitek neki!

Kíváncsi vagy még több ötletre, ahogy a Plukkido szereplőivel kedvesen motiválhatod gyermeked a reggeli készülődés felgyorsítására? Olvasd el blogbejegyzéseinket a témában:

Legyen az ovikezdés egy játékos kaLAND! és Megtorpant a kezdeti lelkesedés az ovisokban?

Ha úgy érzed egy igazi, akár több napig tartó manós kalandba vágnál bele gyermekeddel, olvasd el kifejezetten ehhez a témához kapcsolódó, előre megírt Manóleveleinket Benefittohoz, Landhez és Planethez!

További, a témához kapcsolódó Manólevelek:

Reggeli elindulást segítő kalandok Benefittohoz, Landhez és Planethez.

Óvodai, bölcsődei tevékenységekhez kedvet hozó kalandok Benefittohoz, Landhez és Planethez.

Érzelmi megnyílást segítő Manólevelek Benefittohoz, Landhez és Planethez.

Kedvet kaptál a Plukkido játékaihoz, de még nincs meg egyik sem? Nézz körül honlapunkon és válaszd ki a számodra legmegfelelőbb változatot!

Termékek