Elalvás

Szeretnéd, ha gyermeked könnyebben elaludna esténként? Szeretnéd, ha mindkettőtöknek kevesebb energiájába kerülne, hogy békésen álomba szenderüljön? Ötleteinkkel egyszerűen és hatékonyan segíthetsz, hogy jó hangulatban és nyugodtan teljenek az elalvás percei.

Az elalvás mindenekelőtt ellazulás kérdése. És mitől tud ellazulni egy kisgyerek? Attól ha biztonságban érzi magát, ha tudja, mi fog történni, nem pörgött föl előtte és van ideje szépen, a maga tempójában eljutni addig a pontig, amíg a szeme a fáradtságtól elnehezülve lecsukódik.

Teremtsük meg a feltételeit, hogy az elalvás előtti idő, szeretettel teli, meghitt pontja lehessen a napnak, ami megerősíti kötelékünket gyermekünkkel.

Elalvás segítése

Hangolódjunk rá!

Az alvást megelőző szertartások segítenek, hogy ismétlődésükkel, kiszámíthatóságukkal, nyugalomra hangolják a gyermeket.

  • Szűrjük ki a nemkívánatos tényezőket: elalvás előtt már figyeljünk rá, hogy ne érje olyan inger, ami kifejezetten élénkítő (kakaótól a képernyőig), győződjünk meg róla, hogy nem éhes, szomjas, hogy volt pisilni.
  • Legyünk játékosak: az unalmas, de elmaradhatatlan feladatokat (pizsama húzás, fogmosás) tegyük érdekessé, vidámmá azzal, hogy mindig változtatunk egy picit a körítésen. Egyszer brummoghatjuk medve hangon az utasításokat, máskor kismadár csőrét utánozva kezünkkel, segíthetünk neki odaadni a pizsamát. A lényeg, hogy a gyermek fáradtságból adódó nyűgösségét, ellenállását feloldjuk.
  • Meséljünk együtt: mondjuk el, hallgassuk meg, kinek mi volt jó az adott időszakban. Ilyenkorra már általában leülepednek annyira az előző pár óra eseményei, hogy könnyebben tudják megfogalmazni a gyerekek a bennük lévő érzéseket.
  • Találjunk ki közös szertartásokat. Takarjuk be a kedves alvós társat, énekeljünk neki altatódalt vagy vezessünk be olyan elemeket, amelyekben számára kellemes fizikai kontaktus van. Legyen egy álomhozó ölelés, hátsimogatás vagy talpmasszázs, ami megnyugtat és segít ellazulni.
  • Kipróbálhatunk egyszerű relaxációs meséket, amelyekben képzeletbeli, békés tájakra utazunk, hogy ezzel is segítsük test és lélek elcsendesedését.
  • Legyünk mi is nyugodtak. A gyerekek átveszik a szülő feszültségét, így könnyen kialakul egy ördögi kör, ami senkinek nem tesz jót.

Miben segíthetnek a Plukkido játékai:

A fantáziavilág megszólítását mindegyik fázisban bevethetjük hatékony segítségként, legyen szó a

  • rutin feladatok érdekesebbé tételéről (fürdés, átöltözés, fogmosás)
  • az esti mesélésről
  • a játékos alvásra motiválásról
  • a relaxációról.

A manócskákkal mindig könnyen és kedvesen szólíthatjuk meg.

Virágok - Plukkido

Ha a kókadó manóföldi virágokat locsolhatja meg az esti zuhannyal vagy a kajlácska sárkány fogairól söpörheti le a kíváncsiságból megkóstolt aszfaltot, sokkal nagyobb lelkesedéssel fog bekapcsolódni a feladatokba és észrevétlenül kerül egyre közelebb az alváshoz.

A manók segíthetnek abban is, hogy becsukja a szemét, amíg az énekversenyre készülő, szégyenlős madár dalát hallgatja vagy szintén csukott szemmel elképzelje, milyen lenne, ha iciri-piciri manócskák masszíroznák végig a feje búbjától a lába ujjáig. A képzelet csodálatos módon része a gyerekek világának, és nagy segítséget jelent azoknak a szülőknek, akik ráéreznek, micsoda lehetőség bevonni ezt a csodát hétköznapjaikba.

A Plukkido játéktábláin folyamatosan megjeleníthetjük a gyermek számára az aktuális kalandokat és visszajelezhetjük számára, mikor ügyes volt valamiben, ami fokozza motivációját. A Manólevelek pedig segítenek, hogy könnyedén mesébe foglalhassuk a feladatokat, érdekessé, játékossá téve az elalvás körüli teendőket.

Töltsétek le az elalvást segítő manóleveleinket Benefitto-hoz és Land-hez, valamint olvassátok el a Kis esti cécó az elalvás körül blogbejegyzésünket!

Ha további tippeket, hasznos gyakorlati tanácsokat szeretnétek a témával kapcsolatban, akkor keressétek a blogunkat a weboldalunkon.

Ne feledjétek: játszva minden könnyebb!


Ha tetszenek a Plukkido családi táblajátékai, kattints ide a vásárláshoz:

Megrendelés