Értsük meg jobban gyermekeink érzelmeit!

Tehetetlennek érzed magad, mikor látod, hogy gyermeked szorong, feszült bizonyos helyzetekben, de mégsem tudja elmondani, miért nem érzi jól magát? Szeretnéd jobban megérteni gyermeked érzelmeit? A Plukkido játékai lehetőséget kínálnak arra, hogy a közös játékon keresztül segítsd őt megnyílni és mindketten jobban eligazodjatok az érzelmek útvesztőjében.

gyermek érzelmek

Már 2-3 évesen elkezdődik az évtizedekig tartó folyamat, hogy kialakítsunk egy képet saját magunkról, arról hogy kik vagyunk és hogyan viszonyulunk a világhoz. Megjelenik az igény, hogy a kezdeti szimbiózist felváltva, anyától független, önálló lényként gondolkozzon magáról a kis embergyerek. Ez – amit dackorszakként szoktunk leggyakrabban emlegetni – rengeteg próbálkozással, határfeszegetéssel és érzelmi hullámzással jár.

A sok új helyzet, a feldolgozandó információk és a környezet elvárásai szorongást, félelmet és számtalan szélsőséges érzelmet válthat ki a kisgyerekekből, amiket ők még nehezen kezelnek. Szülőként segítségükre lehetünk, ha figyelmünkkel, odafordulásunkkal jelen vagyunk, éreztetjük, hogy az érzelmeiknek helye van és megmutatjuk, hogyan ismerhetik fel és kezelhetik őket hatékonyan.

Nyújtsunk lehetőséget az érzelmek kibeszélésére!

Ha foglalkozunk az átélt érzelmek megértésével, az számunkra legalább annyira hasznos, mint számukra. Sokszor mi magunk sem értjük, miért is tiltakozik annyira, mikor be kéne menni a többiek közé az ugrálóvárba vagy miért akkora tragédia, ha valaki hozzányúl az épp nem használt játékához. Ha mi megértjük, nekik is könnyebben tudunk támpontot adni a helyzet kezeléséhez.

Hogyan, ha egyszer hiába kérdezed?

Legtöbbször a direkt faggatózás nem segít, csak leblokkolnak tőle és megpróbálnak kilépni a helyzetből. A téma megterhelő lehet számukra,  és mivel nincs meg hozzá az eszközük, hogy kifejezően megfogalmazzák gondolataikat,  további rossz érzést szülhet.

Szólítsuk meg őket a számukra legtermészetesebb módon: a játékon keresztül!

  • Bábozzuk el, hogy maci nem akar óvodába menni. Vajon milyen szerepet választ magának gyermekünk? Hogyan viszonyul maci érzéseihez?
  • Kérjen tőle tanácsot a kisautó, hogy mit tegyen, ha nem mer begurulni a garázsba, mert ott sötét van.
  • Hallgassuk meg a plüsscicát, aki dúl-fúl, mintha tüske bökné a talpát.

Szólítsuk meg a játékon keresztül

Azzal, hogy a mese vagy játék szereplői szólítják meg gyermekünk, az érzelmileg megterhelő szituáció épp annyira távolodik el a valóságtól, hogy könnyebb legyen számára megnyílni. A helyzetek újrajátszása segít a feszültségoldásban, hiszen a játék során tét nélkül helyezkedhet bele a szerepekbe és ő szabályozhatja, mennyire engedi közel magához a problémákat.

Segíts gyermekednek megnyílni a Plukkido manók segítségével!

A Plukkido módszertana segíti a gyerekeket érzelmeik kifejezésében. Keretet és mankót nyújt azoknak a szülőknek, akik bizonytalannak, kevéssé kreatívnak érzik magukat ilyen helyzetekben. Játékainkat használva könnyedén lehet mesébe ágyazni a gyermekek számára nehézséget okozó helyzeteket. Az általunk megírt – Manólevelekbe foglalt – történetek közül, csak ki kell választani azt, ami legjobban illik adott élethelyzethez. Lehetőség van arra, hogy kiegészítendő Manóleveleink valamelyikébe belefogalmazzuk a problémát.

Manólevél

Mesés keretek között gyermekünknek lehetősége nyílik átérezni,megérteni mi a félelem, ha például  a bátortalan bari reszket a bokor mögött. Emellett, miközben a barinak segít felülkerekedni félelmein, lehetőséget kap hogy megfogalmazza saját érzéseit, közelebb kerülve azok feldolgozásához.

A mágneskorongok segítségével a szülők gördülékenyebben adhatnak visszajelzést, ahányszor csak sikerül gyermeküknek megnyílni vagy előrelépést látnak az adott érzelem kezelésében.

Alaposabban körüljárnád az érzelemkibeszélés témáját?

Olvass bele blogunkba, vagy kifejezetten az érzelmek feltárását segítő Manóleveleinkbe, amit a Benefittohoz és a Land-hez is elkészítettünk!