Étkezés

Az étkezés életünk elengedhetetlen része. Ha ehhez a mindennapos tevékenységhez feszültség társul, az egész család életét megnehezítheti. Olvasd el bejegyzésünket, hogy ötleteket kapj a helyzet enyhítésére!

Szülőnek és gyereknek egyaránt nehéz, amikor egy olyan, naponta többször ismétlődő helyzetben kell kihívásokkal szembenézni, mint például az étkezés. Együtt enni, jó esetben egy kellemes érzésekkel kísért családi élmény. Mit tehetünk, ha valami miatt ez a jó érzés egyre kevésbé van jelen, és az ideálisnál több feszültség és tehetetlenség jellemzi?

Étkezés - Plukkido

Bármennyire is nehéz ez szülőként, próbáljuk meg minél kevésbé problémának megélni, ha gyermekünk választásai eltérnek az általunk ideálisnak gondolttól. Minél nagyobb hangsúlyt kap az elégedetlenségünk/aggódásunk,  annál inkább a feszültség kerül fókuszba, ami óhatatlanul ellenállást, rossz érzéseket kelt a gyermekben is. Ettől könnyen beindul egy ördögi kör, amiből sokkal nehezebb kiszállni, mint belekerülni.

  • Még ha sokszor nehéz is, legyünk türelmesek, rugalmasak és ne támasszunk irreális elvárásokat. Ha érzi, hogy vele vagyunk a helyzetben, nem pedig ellene, az oldottabbá teheti.
  • Kapjon minél több lehetőséget az önrendelkezésre, hogy ne az evés kérdésében nyilvánuljon meg a kontrollra való igény.
  • Adjunk választási lehetőséget, és a felkínált ételek közül ő dönthesse el, mit és mennyit eszik.
  • Ha gond van, inkább tereljük el a figyelmét a helyzet feszültségéről beszélgetéssel, játékos megközelítéssel, humorral.
  • Motiváljuk játékosan. Főzzünk együtt, csináljunk vicces ételeket, engedjük, hogy a másik oldalról is élményeket szerezhessen az ételekkel kapcsolatban.
  • Ne minősítsük, fenyegessük a gyermeket negatív következményekkel (ha nem eszel gyümölcsöt beteg leszel; már olyan vékony vagy, hogy elfúj a szél; ne egyél többet, már nem fog rád menni a nadrág!) Inkább keressük meg azokat a pontokat, amikre pozitív visszacsatolást tudunk adni. (Nahát, minden eltűnt a tányérodról? Te egy igazi varázsló vagy! Most milyen ügyesen megálltad, hogy ne szedj repetát! )
  • Erősítsük meg az önbizalmát általánosságban, tudassuk vele, hogy szeretjük és fontos nekünk.
  • Bízzunk gyermekünkben és higgyünk benne, hogy minden folyamatosan változik. Ha valami most probléma a jelenben, talán holnapra már nem lesz jelentősége.

Miben segíthetnek a Plukkido Manói:

A játékos megközelítéssel könnyen terelhető a kicsik hangulata, kibillenthetők a negatív, ellenállással teli helyzetekből. Ha megszólítja őket egy kedves figura, szívesen kapcsolódnak hozzá és vidáman vetik bele magukat a képzeletükben megelevenedő mesés kalandokba. Eközben megfeledkeznek az étellel szembeni ellenállásukról vagy legyőzik azt.

Étkezés

A valós helyzetekre hasonlító mesebeli történések segítik, hogy azonosulási pontokat találhassanak. Ha például néhány falat megevésével ennivalót tud küldeni a szegény kiscicának, aki nem mer lejönni a fáról, sokkal inkább fog koncentrálni a cica sorsára és a vele kapcsolatos mesére, mint arra, hogy mennyi van még hátra a vacsorára szánt szendvicsből. Ilyenkor nem kell feltétlen meg is mozdulnia a korongoknak, sokszor elég, ha megszólalunk az állat hangján és kifejezzük hálánkat a finom falatokért. De akár meg is beszélhetjük, hogy minden harmadik harapás után egy ággal feljebb ugrik a manó, hogy le tudja hozni a cicust.

A fantázia csodákra képes. Használjuk ki a gyermekek képzeletét, hogy vidámabban telhessenek a hétköznapok.

Az étkezés problémáihoz célzottan írt manóleveleinkkel játékosan segítheted gyermekedet átlendülni a nehezebb pillanatokon. A manók segítőjeként észrevétlen oldódnak a feszültségek és a játék öröme együttműködő légkört alakít ki.


Ha tetszenek a Plukkido családi táblajátékai, kattints ide a vásárláshoz:

Megrendelés