Képernyőmentes mobilozás – mire készül a Plukkido?

A mai digitális világban a gyerekek már egész kis kortól egyre több időt töltenek az okos eszközök használatával. Egy két év körüli totyogó, már magabiztosan nyomkodja az otthon található tableteket, érintőképernyős telefonokat vagy akár a televíziót. A játékgyártók interaktívvá tett játékai mellett, már a mobilapp-fejlesztők is gondolnak az egész fiatal korosztályra is. Ennek előnyeiről és hátrányairól parázs viták szoktak kialakulni a szülőcsoportok között. Az egyik tábor amellett áll ki, hogy manapság nélkülözhetetlen, hogy minél magabiztosabban boldoguljunk a digitális eszközök világában, ráadásul a telefon ikonjai közt navigálás fejleszti a finommotorikát. A másik tábor viszont a túlzott képernyő előtt töltött idő társas kapcsolatokra, kommunikációs készségre, belső képalkotó képességre  kifejtett káros hatásait emlegeti fel.

Mi a Plukkidonál úgy gondoljuk, hogy egyfelől kikerülhetetlenek ezek az eszközök, hiszen a felnőttek mindennapjainak részévé váltak, és sokszor könnyítik meg a hétköznapokat. Másfelől viszont fontosnak tartjuk, hogy kisgyermekkorban minél több teret adjunk a személyes kapcsolaton alapuló, képernyőmentes időtöltésnek, ami a gyermekeket a körülöttük lévő környezettel köti össze a virtuális valóság helyett. Éppen ezért nagy fejszébe vágtuk a fejszénket és elhatároztuk, hogy a következő év során, két olyan alkalmazást is létrehozunk, ami ezt a szemléletet fogja erősíteni.

Alkalmazásainkkal ugyanúgy, mint a többi fejlesztésünkkel, szeretnénk segíteni a szülőknek a hétköznapi nehéz helyzetek kreatív megoldásában. Az okostelefon pedig a segítségünkre lesz abban, hogy helyszíntől függetlenül, mindig kéznél lehessen pár jó ötlet. A részletekről későbbi bejegyzésben számolunk majd be, de azt megígérhetjük, hogy egyik app esetében sem ültetjük a gyerekeket a telefonok képernyője elé, ennél – ahogy azt a manóktól már megszoktuk – valami sokkal varázslatosabbra készülünk!