Iskolakezdés a Plukkidoval – amikor a segítő manók tanköteles korba lépnek

Sok család alig várja, hogy gyermeke 2 éves kora körül elkezdhesse a Plukkidózást, és a szülők már előre készülnek a manók színrelépésére. Szerencsére az is szép számmal előfordul, hogy a varázslények hosszútávon, akár éveken keresztül kísérik a gyerekek mindennapjait, néha akár eltűnve, majd újra visszatérve. Így veterán Plukkidózóknál már az a kérdés is felmerült, hogy hogyan segítheti a manóvilág az iskolakezdést, kitart-e a varázslat az ovis koron túl? Legújabb írásunkban ezt a témát járjuk körbe.

Becsengetésre várva

Ahogy közeledik a szeptember, az iskoláskorú gyerekek szülei nem csak a tanszerek beszerzésével készülhetnek a gördülékeny iskolakezdésre, hanem segíthetnek gyermekeiknek ráhangolódni a váltásra. Ez különösen igaz az első osztályt kezdő gyerekeknél, hiszen náluk egy egészen új élethelyzettel ismerkedik a család. 

Az szünet utolsó heteiben érdemes sokat beszélgetni az iskoláról. Miközben arról mesélünk mire számíthat gyermekünk feleleveníthetjük saját gyerekkori jó élményeinket is és megválaszolhatjuk a gyermekünkben felmerülő kérdéseket. Ha már túl vagyunk a tanszerek (lehetőség szerint gyermekünkkel közös) beszerzésén, akkor akár el is játszhatjuk, milyen az iskola. Ha tehetjük, elsétálhatunk az iskolához, bekukucskálhatunk a kerítésen, hogy ezzel is fokozzunk gyermekünk kíváncsiságát. Sőt, ebben az időszakban választhatjuk az esti meséket is tudatosan. Úgy, hogy azok rímeljenek az aktuális élethelyzetre: olvashatunk népmeséket, amikben a főhős hamuba sült pogácsával indul útnak, hogy legyőzze az ismeretlent, vagy épp új barátságokról, iskolakezdésről szóló történeteket.

Ha pedig már egész közel az első iskolanap ne óckodjunk segítségül hívni a Plukkido manókat, hiszen az iskolába lépés ellenére a gyerekek hű segítőitől nem kell búcsút vegyen a család.

Varázslat vagy közös játék

Ahogy a gyerekek nőnek egyre többször kérdőjelezik meg a varázslatot, a mesékben hallottakat, hiszen erősödik bennük a vágy, hogy megértsék a körülöttük lévő világot. Ez azonban egy folyamat, a mesevilágba vetett hit nem tűnik el egyik pillanatról a másikra attól, hogy a gyerek betöltött egy bizonyos életkort. Hiába kacsintgatnak már a realitás felé, kételkednek a megfoghatatlanban, sokszor mégis ők maguk tartják fenn a varázslatot, mert játszani jó. A gyerek nem szűnik meg gyerek lenni azzal, hogy kilép az óvoda kapuján. Épp úgy szeret játszani, képzelődni, és megélni a közös fantáziavilágban kalandozást, mint annak előtte. A hat-, hétévesek lelkesen bonyolódnak szerepjátékba, még ha egy picit máshogy is teszik, mint korábban, hiszen fontosabbá válik a játékon belüli szabályok és a közös keretek meghatározása.

A Plukkido játékait segít működtetni a varázslatba vetett hit, hiszen a gyerek szemében a viselkedésének varázslatos következménye van manóvilágban. Ezt a varázslatot a szülők működteti azzal, hogy a korongokat titokban mozgatják, ezzel meglepve a gyerekeket. Ez azonban nem feltétele a sikernek. Vannak családok, ahol a kezdetektől fogva, úgy kezelik a manóvilágot, mint egy közös játékot: a mesés keret megmarad, de titkos varázslatok helyett a korongokat együtt mozgatják a gyerekekkel. A sok éves tapasztalat pedig azt mutatja, hogy ez az út is járható, hiszen a szülővel való közös játék, a cinkosság és a pozitív kommunikáció által kiváltott jó érzések gördülékenyebbé teszik az együttműködést. Az se szokatlan, ha idővel folyamatában alakul át közös játékká a korábbi varázslat, hiszen még ha tudják is a gyerekek, hogy a manóvilág nem létezik, együtt játszani jó.

Mindemellett a másokon való segítés és az empátia az iskolás korhoz közeledve egyre nagyobb szerephez jut. Az iskolába lépés egy olyan új élethelyzet, ami alkalmazkodást kíván, és ebben a bizonytalanságban jóleső érzést jelent a gyerekeknek, hogy a Plukkido mesevilágában igenis ők a kompetens hősök, akik képesek segítséget nyújtani, és megoldani a nehézségeket. Ennek átélése olyan tapasztalatot nyújt számukra, ami az új helyzetekkel való megküzdésben hosszú távon is segítségükre lesz.

A Plukkido manók máris megjelennek, ha a családnak szüksége van rájuk

Azoknál a családoknál, ahol éveken át plukkidóznak, előfordul, hogy a manók néha el-el tűnnek és nincsenek napi szinten jelen. Ha olyankor szeretnénk az iskolakezdéshez segítségül hívni a varázslényeket, amikor ők egy ideje “másfelé jártak”, érdemes lehet először picit feleleveníteni a játékot. Akár olyan manólevéllel, amiben a manók csak beköszönnek, beszámolnak arról, hogy mi történt velük az elmúlt időszakban, netán mesélnek a régi közös sikerekről, vicces élményekről. Egyik rutinos Plukkidozó anyuka, Gabriella például ilyen levelet írt a gyerekeinek, mikor a manók hosszabb szünet után visszatértek, és ezt meg is osztotta a közösségünkkel, hogy mások is szabadon inspirálódjanak belőle:

“Sziasztok!

Manni vagyok ismét. Jó sokáig nem jelentkeztem, átköltöztem ideiglenesen egy kisgyerekhez, akinek jócskán volt mit változtatnia a szokásain. De nagyon ügyes volt, nagyon odafigyelt és így meg tudta már csinálni azokat a dolgokat, amik nehezen mentek neki. És ami nekünk manóknak is jó, hogy azzal, hogy ő mindig odafigyelt, tette a dolgát, hatalmas varázserőt küldött hozzánk Manóföldre.

Most már egész ügyes, így visszajöttem Hozzátok. Szeretek nálatok lenni és hallottam, hogy hiányoztam már Nektek. Én is sokat gondoltam Rátok és a messzelátó távcsövemmel követtem azért milyen ügyesek vagytok! Nagyon büszke voltam és el is meséltem mindenkinek, hogy {Gyerek1} fellépett a furulyájával és hogy {Gyerek2} meg is nyerte a prózamondó versenyt. Ha akarod, szívesen meghallgatom a mesét akár ezerszer is, amíg készülsz a következő fordulóra! Nekem nagyon tetszik. Olyan manóknak (is) való szép mese.

Ha már itt vagyok, mesélek Nektek én is, mi történt most Manóföldön!”

A visszatérő manók levele nem kell hosszú vagy bonyolult legyen, a lényeg mindössze a személyesség, ami segít előhívni a játékhoz kötődő jó érzéseket, emlékeket, mielőtt az iskolakezdés témájához közelítünk. 

Első osztályba készülve használhatjátok bátran előre megírt iskolakezdő manóleveleinket, amikben a manók is beiratkoznak az iskolába. Landhez készült manólevelet ITT, a Planethez valót pedig ITT érhettek el.

Játékos tanévkezdést kívánunk mindenkinek, ehhez pedig mindenek előtt ne felejtsünk el türelmesek lenni gyermekünkkel és magunkkal egyaránt, hiszen nem könnyű a nyári felszabadultságból áthangolódni a dolgos és fegyelmezett hétköznapokba.

Benefitto, Land és Planet táblajátékainkról és a hozzájuk készült, több száz mesés manólevélről ITT tudhatsz meg többet.