Környezeti nevelés játékosan – töltsünk több időt a szabadban!

Sajnos manapság a legtöbb családban egyre kevesebb idő jut arra, hogy a gyerekek kötetlenül játsszanak a szabadban, kiránduljanak, megfigyeljék a természetet. A sok különóra, kötelező feladatok és a beltéri (sokszor digitális) játékok elviszik az időt. Ráadásul városi környezetben különösen kihívást jelentő feladat a szülők számára, hogy gyermekük természetközeli élmények részese lehessen. Ez azonban mégsem megoldhatatlan, ám annál fontosabb feladat.

Napjainkban egyre több, széles körben is elérhető kutatás támasztja alá, hogy a természetben töltött idő csökkenti a stressz-szintet és jótékony hatást gyakorol olyan kognitív funkciókra mint a figyelem, az emlékezés vagy akár a kreativitás. Az információ áradatban túlterhelt agyunk (gyermekek esetén ez különösen jellemző) kimerültségét csökkenti a szabad levegőn töltött idő. Mindemellett egy valamivel talán meglepőbb kutatási eredmény, hogy a természet csodáinak megtapasztalása hozzásegíti az embereket, hogy segítőkészebbek és odaadóbbak legyenek másokkal szemben. Ezek fényében nem kétséges, hogy érdemes időt szánni minél több kinti játékra, kirándulásra vagy akár csak nagy sétákra, biciklizésekre.

A Plukkidonál fontosnak tartjuk, hogy játékaink ösztönözzék a családokat szabadban eltöltött idő növelésére és közben lehetőséget nyújtsanak a gyermekek számára, hogy minél jobban megismerhessék a körülöttük lévő természeti jelenségeket. Az IDEKI játszótéri programunk mellett, legújabb fejlesztésünk, a Zsebmanó alkalmazás is segíteni fog ebben a szülőknek. Játékos feladatai – amiket kültéri várakozás vagy sétálás közben is használhatunk –, és a heti kihívások történetei ráirányítják a gyerekek figyelmét a növényekre, állatokra és a természeti értékek a megóvására is. A kreativitás és a fantázia segítségével egy hétköznapi séta is izgalmassá válhat, így remélhetőleg nagyobb eséllyel veszi majd fel a versenyt a rajzfilmek és alkalmazások kínálta virtuális világ folyton változó ingereivel is.