Miért fontos a játék?

Bár a játék végigkíséri az ember életét, mégis leginkább a gyermekkorhoz szoktuk kötni, hiszen ennek az életkornak ez a legjellemzőbb tevékenysége, feladata. De miért is olyan fontos a játék a gyermek számára?

A játék jellemzői közé tartozik, hogy örömmel tölti el a gyermeket, játék közben ellazult állapotba kerül, miközben átadja magát a tevékenység izgalmának, feszültségének.

A játék a gyermek nyelve, sokszor még nem tudja beszédben kifejezni azt, amit már a játéka során meg tud jeleníteni, el tud mondani. A gyerek a játék segítségével fedezi fel az őt körülvevő világot, ismeri meg önmagát, dolgozza fel az őt érő hatásokat, vezeti le a benne felgyülemlett feszültséget, sőt, játékon keresztül épít kapcsolatokat, szerez barátokat. De mit is jelent ez?

Szerepek próbálgatása 

Miközben a gyermek játszik, próbálgatja azokat a szerepeket, melyek valamiért foglalkoztatják, vagy melyekben szeretne a jövőben helytállni, például eljátssza, hogy anyuka, pénztáros, vagy éppen szerelő. Ahogy bővül a tudása a világról, az egyes szerepekről, illetve ahogy fejlődnek kognitív képességei, úgy a játékban is egyre árnyaltabban jeleníti meg ismereteit, az őt foglalkoztató helyzeteket, jelenségeket.

Élményfeldolgozás

A játék segít feldolgozni azokat a negatív élményeket, melyeket megtapasztal. Például miután egy kisgyermek oltást kapott, gyakran játszik orvosost, előszeretettel osztogat szurikat a társainak, családtagoknak vagy önmagának. Játék során nála van a kontroll, ő irányít, szemben a valósággal, amikor, a példánál maradva, az ő akarata ellenére kapta meg az oltást és tehetetlennek érezte magát a helyzetben. Természetesen a pozitív élményeket eljátszva, azokat is újra meg újra átélheti a gyerkőc.

Társas kapcsolódás

A játék lehetőséget ad a kapcsolatok építésére. A közös játék során a gyerekek megtanulnak együttműködni másokkal, kapcsolódni társuk gondolatvilágához, és meg tudják osztani a sajátjukat.

A játék a szülők számára is kiváló lehetőséget biztosít arra, hogy kapcsolódjanak a gyermekükhöz, mivel egy olyan kommunikációs csatornát jelent, ami a gyermekhez természetből adódóan nagyon közel áll. A gyermeknevelés közben gyakran merülnek fel különböző nehézségek, problémásabb időszakok, melyek során azt érezzük, hogy nem tudunk szót érteni egymással. Ilyenkor érdemes belecsempészni a játékot a nevelésbe. Ez segítheti a szülő és gyermek közötti kommunikációt, illetve kevesebb ellenállást eredményez.

Gyereknevelés játékkal?

A Plukkido mágneses táblajátékai a játékos nevelés módszerével segítenek a felmerülő problémák megoldásában, mint amilyen például a dacos viselkedés vagy az agresszió. Használatukkal a hétköznapi feladatok játékos kalandokká alakulnak át a gyermekek számára, melyekben az övék a főszerep. Ez egyszerre motiválja őket az együttműködésre, növeli önbizalmukat és teszi feszültségmentesebbé a mindennapokat.

Gyermeknevelést segítő, fejlesztő játékainkról itt olvashatsz bővebben!