Napirend a Plukkido játékaival

napi rutin

Sokan érezzük könnyebbnek a hétköznapokat, ha van egy ritmus, egy megszokott napirend, amihez igazodhatunk, vagy amitől épp eltérhetünk ha kell, de ami keretet ad a sok muszáj és nem muszáj tevékenységnek. Ez fokozottan igaz, ha gyermekünk születik. Onnantól kezdve a napirend, a gyermekkel közös ritmus még fontosabbá válik. Ez ad biztos kapaszkodót neki és nekünk is. Ám épp azért, mert ez a ritmus átitatja a napjainkat, és minden milliomodszor történik, sokszor már meghaladja az energiáinkat, hogy betartsuk.

És ha olyan muszájokról van szó, mint az oviba, iskolába, munkába való odaérés, az esti lefekvés ideje, vagy a játszótérről hazaindulás, mert ebédet kell főzni, akkor egyre könnyebben leszünk feszültek, idegesek, amikor csúszunk, mikor nem sikerül tartani a ritmust. A gyermek megérzi és átveszi a feszültséget és ő is izgatott lesz. Két érzékeny állapotban lévő ember kommunikációja pedig sokkal könnyebben csúszik félre, vagy feneklik meg. Ilyenkor a legkisebb nehézség is óriásira nő, és egyre kétségbeesettebb próbálkozások születnek, gyakran kerül elő a “zsarolás”, a hangos szó és a türelmetlenség.

A Plukkido játékai ebben a helyzetben is segítenek, hiszen céljuk a szülő-gyerek kommunikáció segítése a játékba vonással, a pozitív megerősítéssel és a fantázia világ megmozgatásával. Mi is történik ilyenkor?

Kilépve a megszokott sablon mondatokból

“Igyekezz már!, Gyerünk, mert elkésünk! Kérlek gyere, mert még ebédet kell főznünk! Indulj már fürdeni, késő van!” pontosan ezek azok a mondatok, amelyek a gyermek számára érdektelenek, és cseppet sem motiválóak. Ezzel szemben a játék nyelvén egy olyan alternatívát nyújtunk, amiben az adott feladat (elindulás, öltözés, evés, fürdés) izgalmas kalanddá változik, így egyből sokkal hívogatóbbá válik a gyermek számára.

Már nem kell könyörögnünk, elég, ha mesélünk, ha bevonjuk őt egy kitalált történetbe, és máris partnerré válik. Mi pedig időt és rengeteg elpazarolt energiát takarítunk meg. Ráadásul mindannyian sokkal boldogabban leszünk benne az adott helyzetben, ami egyenesen felbecsülhetetlen!

A gyermek azt érzi, hogy játszunk és viccelődünk vele, mi pedig azt, hogy képesek vagyunk hatni rá, és kompetensen kezelni a nehéz helyzeteket is. Sőt, a Plukkido játékait és előre megírt történeteit rendszeresen használva ez még szokásunkká is válik!

A szülő legfőbb dolga tehát az, hogy a gyermek számára ne feladatot fogalmazzon meg, hanem játékra hívja. Szólítsa meg a gyermeket valamelyik szereplő nevében, és kérje meg, hogy játsszon vele, vagy segítsen neki!

Ha fürödni kellene már, akkor hívhatja őt Csirip, a kismadár, és elmesélheti, hogy Manóföldön nagy a szárazság, és félő, hogy elhervadnak a bűvös kívánság teljesítő virágok. Hívhatja a gyermeket, hogy szaladjon gyorsan a zuhany alá, és valahányszor megmosta valamijét, szóljon a manónak, hogy mehet, és a manó, ügyességéért cserébe odavarázsolja a virágokhoz az addig lefolyt vizet.

Ha időben kell felöltözni reggel, akkor mondhatja a manó, hogy épp öltöző verseny van Meseréten, és aki megdönti az előző bajnok rekordját (amit Füli kutya tart három perccel), az megkapja a bűvös vidámító virágot, amitől az egész napja vidám lesz!

Ha el kell indulni, kérheti a manó, hogy siessen gyorsan az utcára, és valahány piros autót lát menet közben, szóljon neki hangosan, hogy “ itt is egy, vissza megy” mert Furfanga a huncut erdei boszi átváltoztatta az összes erdőlakót piros autóvá, és a manón a sor hogy megmentse őket, de a gyerkőc nélkül sosem találja meg mindannyiukat.

Szóval a lényeg, hogy változtassuk élménnyé az egyébként problémás helyzetet, ösztönözzük a gyermeket azzal, hogy játékba vonjuk, és így feloldjuk a helyzet feladat jellegét. Ha ez sikerül, emlékezetes és tanulságos élmény lesz, ezt garantáljuk!

Ha segítségre van szükséged, hogy életre keltsd a figurákat, akkor használd az előre megírt Manóleveleinket! A Benefitto-hoz itt találsz napirend betartását segítő manóleveleket az alábbi témákban. Kattints a témára az adott levél letöltéséhez. A szülőnek szóló instrukciókat a levelek utáni oldalon találod:
ÉtkezésAlvásRendrakásKészülődés, elindulás


A Land-hez pedig itt találsz előre megírt Manóleveleket szintén az alábbi témákban
(kattints a témára):
ÉtkezésAlvásRendrakásKészülődés, elindulás

De használhatod bármelyik manólevelet, ha a kiegészítendő részbe az adott, napirenddel kapcsolatos problémát fogalmazod bele. Válassz EZEN az oldalon neked tetsző Manólevél történeteket.

Ha többet szeretnél tudni a Plukkido játékok működéséről, akkor KATTINTS IDE MOST és olvasd végig kiadványunkat, megéri! 

methodology_ad
Ha már játszotok és kérdésed van, akkor gyere esetmegbeszélő csoportunkba és tedd fel közvetlenül a tervező szakembereknek vagy a többi, gyakorlott Plukkidózó szülőnek. Itt érheted el a csoportot.

Ha pedig csatlakoznál a több mint 2500 játékos nevelés iránt elkötelezett magyar családhoz, az alábbi gombbal rendelhetsz is a 4 éves korig ajánlott Benefitto vagy a 4 éves kor felett ajánlott Land játékunkból.

Megrendelés


2 hozzászólás

 1. Horváth Annamária írta | 2017. július 10.: 19:09

  Kedves Plukkido Team!

  Nekunk itthon megvan a Benefitto es a Land alapcsomag is a hozza tartozo mesefigurakkal. A soron kovetkezo leveleket mindig az alapjan valasztom ki,hogy mivel van problemank vagy az evszaknak megfeleloen eppen mi passzol.De sokszor azzal van gondom,hogy nem tudom hogy hivjak a figurakat.Tittit,Tittat,Manit,Csiripet,Prezlit,Morzsat,Sun Somat es Oszkart ismerjuk nev szerint de ha uj szereplo kerulni a gyerekek zsakjaba,megnevezni oket nem tudom.Pedig nagyon erdekelne mindannyionakt.
  Talalok valahol listat,ahol szerepel mindenkinek a neve? ( facebookom nincs,oda regisztralni nem szeretnek…)
  Nagyon orulnek neki ha sikerulne megtalalnom /kapnom!!

  Valaszotokat elore is koszonom!
  Annamária☺

 2. Judit írta | 2017. július 10.: 19:35

  Kedves Annamária,

  készítettem egy blogbejegyzést, ahol megtalálod a főszereplő figurák neveit.
  Itt az oda vezető link:
  https://plukkido.hu/benefitto-es-land-jatekok-figurai/

  További jó játékot kívánunk! 🙂

  Jutka