Öltözködés

Szeretnéd, ha az öltözködés csak egy egyszerű napirendi pont lenne?  Ha nem kéne minden nap hosszasan noszogatni, győzködni, békítgetni gyermeked hogy időben indulhasson a család? Örömmel néznéd, ha életkorához mérten önállóan öltözne, vetkőzne, és a levett ruhát nem hajigálná szét? A Plukkido nevelést segítő játékaival könnyen, hatékonyan és kedvesen motiválhatod, hogy mindez valóra váljon.

Válts szempontot és játssz!

A napi rutin épp attól válik unalmassá, hogy ezerszer ismétlődve van jelen hétköznapjainkban. Gyerekként teljesen érthetetlen, miért kell minden nap “rendesen” felöltözni, amikor pizsamában is lehet építőkockából várat építeni, és a reggelit is pont úgy meg lehet enni benne, mint azokban, amiket anya vagy apa készített ki. Ráadásul mindezt gyorsan, mert a nagyoknak fontos dolguk van.

Öltözködés - Kalapos

Ha szülőként sikerül az ő szemszögéből néznünk a dolgokat, kiderülhet, hogy az ő nézőpontja épp olyan logikus, mint a miénk. Akkor tudunk feszültség és konfliktus nélkül célt érni, ha mindenkié érvényesül.

Mi a legfontosabb gyermekünknek? Hogy játszhasson. Hiszen számára a játék, az élet maga.

Ezért egyetlen dolgot kell tennünk, hogy könnyebben boldoguljunk ezekben a helyzetekben: játékosan megközelítenünk.

A kulcs a fantázia

Ha a gyermeket kalandra hívjuk, ha mókássá, élvezetessé tesszük a feladatokat, jelen esetben az öltözködést, akkor örömmel teszik a dolgukat, anélkül, hogy feltűnne nekik.

Ha a pulcsi ujjánál egy kis kukac ( az ujjunk) kukucskál, azt kiabálva: kapj el, nincs az a gyerek, aki fanyalogva fordulna el, hogy nem akarok öltözni. Inkább lelkesen próbál utána nyúlni, miközben észre sem veszi, hogy rákerült a pulóver. Ha az a feladat, hogy amíg anya tízig számol minél több ruhába bújjon bele, akkor versenyt fut az idővel és büszkén jelenti, hogy már mennyi mindent sikerült felvennie, vagy hogy megdöntötte a saját rekordját. Míg ha azzal nógatjuk, hogy mindjárt elkésünk a munkából, akkor eltántoríthatatlanul játszik a kisautójával, vagy nyafogva talál ki valamit, amivel figyelmünket magára vonhatja.

Mert a gyermek számára nincs motiválóbb, mint a szülő figyelme, törődése. Néhány perc közös játék mindenki számára pozitív hozadékkal jár: A gyermek fontosságának tudatában és vidáman kapcsolódik hozzánk, mi pedig hatékonyan és kedvesen tudjuk motiválni, hogy a napi teendőkkel gördülékenyen tudjunk haladni.

A kezdődő ellenállást, a dacot is könnyebb a figyelmük elterelésével, játékkal oldani. Ezért használjuk ki a fantáziájukban rejlő lehetőségeket.

Hogyan segítenek a Plukkido manók/ eszközei?

A manók segítségével könnyen megszólíthatjuk a gyermek képzeletét és játékba foglalhatjuk a hétköznapi helyzeteket. Az öltözéskor számtalan kedves figura szólíthatja meg a gyermeket, hogy újabb és újabb kalandra invitálja.

A változatos témájú játéktáblákon egyszerűen és jól láthatóan tudunk visszajelzést adni gyermekünknek ügyességéről, ami növeli az önbizalmát, motiváltságát és további együttműködésre ösztönzi. A feszültségek helyett a sikerélmény és a jókedv kerül a fókuszba, ami az egész család hangulatát pozitívan befolyásolja.

Célzottan az öltözködés témájához írott Manóleveleinkkel pedig a szülőknek is gyerekjáték lesz hatékonyan motiválni gyermeküket és gördülékennyé tenni a napokat.

Míg ha további tippeket, praktikus tanácsokat szeretnétek kapni ebben a témában, akkor az Indulás, öltözködés játékosan! blogbejegyzésünket ajánljuk figyelmedbe!


Ha tetszenek a Plukkido családi táblajátékai, kattints ide a vásárláshoz:

Megrendelés