Agresszió a gyermekkorban

Tehetetlennek érzed magad gyermeked állandó agresszív kitörései miatt? Elkeserít, hogy bánt másokat?
A Plukkido kreatív játékai segítségével kezelhetőbbé válnak az agresszió okozta  nehézségek!

A kisgyermekkorban megjelenő agressziónak számos oka lehet: például a gyermek úgy érzi nem kap elég figyelmet, ami akár összefügghet a kistestvér születésével vagy nagyobb élethelyzetbeli változásokkal. Az is előfordulhat, hogy nehézséget jelent számára a társakhoz való kapcsolódás. Minden esetben fontos látni, hogy az agresszív kitörés egy reakció, amit az vált ki, hogy a gyermek tehetetlennek érzi magát adott helyzetben.

 

Agresszió a gyermekkorban

Mivel tudsz neki segíteni?

Kínálj fel elfogadható, jól használható alternatívákat a feszültsége levezetésére!

– Adj lehetőséget arra, hogy mozgáson keresztül jusson a felszínre az érzelem: csapjon a párnára, toppantson nagyokat, fújjon egy hatalmasat!

– Engedd, hogy verbálisan is kifejezze dühét, “legális” szitokszavak segítségével! Minél kacifántosabb, annál valószínűbb, hogy a mérgelődés kacagásba fullad.

– Nagyobbakkal gyakorolhatjuk, hogyan lehet tudatosan késleltetni a reakciót, úgy, hogy például 10-től visszaszámlálásra koncentrál és csak utána szólal meg. Jó esetben, ez a kis idő elég is arra, hogy elvegye a helyzet élét.

Tapasztalataink szerint a leghatékonyabb mégis az – erős érzelmi reakciókkal szemben – ha a szülő figyelmes és akkor jelez vissza a gyereknek, mikor nincs gond. Azaz, minden esetben, mikor a gyermek feszültségmentesen tölt időt kortársakkal vagy a testvérével, azt pozitív visszajelzéssel erősíti meg.

Például:
“Olyan jó érzés volt látni, hogy ilyen szépen eljátszottatok!”
“Mennyire szépen kérted el Marcsitól a játéklapátot!”

Vedd észre a jót és tedd szóvá!

A Plukkido gyakorlati segítséget nyújt ebben a szemléletváltásban. Vedd észre a jót és tedd szóvá” ez a mottónk. Azzal, hogy a figyelmi fókusz átkerül a hibáról a kívánt viselkedésre, máris sokkal pozitívabbra hangolható a kommunikáció és tartósabb változást érhetsz el gyermeked viselkedésében.

Plukkido - Használati útmutató

A Benefitto, Land és Planet játékokhoz tartozó tematikus Manólevelek a gyermeknek nehézséget okozó helyzethez illeszkedő manóföldi (vagy űrbéli) eseményeket mesélnek el és tartalmazzák a kívánt viselkedés pozitív megfogalmazását is. Miközben a gyermek ügyességével a manók segítőjévé válik, észrevétlenül sajátítja el a kívánt viselkedésmintákat.

Emellett használd bátran a Manóleveleket arra is, hogy a gyermek fantáziáját beindítva, a valós helyzettől kissé eltávolított lehetőséget kínálj neki a helyzet kibeszélésére! Az, hogy a mese nem róla szól, de érinti a gondjait, egyszerre készteti azonosulásra és segít, hogy könnyebben meg tudjon nyílni.

Részletesebben is érdekel az agressziókezelés témája Plukkido-val? Olvasd el blogunkon megjelent háromrészes cikksorozatunkat, amit az alábbi linkeken érhetsz el!

Az agresszió kezelése a Plukkido otthoni játékaival, 1. rész
Az agresszió kezelése a Plukkido otthoni játékaival, 2. rész
Az agresszió kezelése a Plukkido otthoni játékaival, 3. rész

Ha szeretnéd játszva feloldani a neveléssel kapcsolatos konfliktusokat, hogy több időt tölthess a gyereknevelés napos oldalán, csatlakozz a többezer, Plukkido játékot használó családhoz! Kattints az alábbi Termékek gombra és válaszd ki a számodra megfelelő játékot!

 


Ha tetszenek a Plukkido családi táblajátékai, kattints ide a vásárláshoz:

Megrendelés