Civakodás testvérek között

Próbára teszi a türelmedet, hogy a testvérek nehezen vergődnek zöld ágra? A testvérféltékenység felütötte a fejét a kistestvér érkezése óta? Ötleteink segítenek elkerülni a testvérek között kialakuló vitákat.

A kistesó érkezése minden család életében nagy változásokat idéz elő. Felnőttként sem mindig könnyű a várt vagy váratlan helyzetekhez való alkalmazkodás. Egy kisgyerek számára, akinek biztonságérzete a megszokásokból táplálkozik, ez különösen nehéz feladat!

Az új élethelyzetben a figyelem mennyisége óhatatlanul csökken, minősége pedig változik. Hiszen most már ő a “nagy”, a “példamutató”, ez a szerepkör viszont a büszkeség mellett a felelősség és elvárások keltette frusztrációval is jár. Sokszor adódik abból a konfliktus, hogy a nagyobbik úgy érzi, nem képes megfelelni az elvárásoknak, máskor viszont a testvérek eltérő fejlettségi szintje nehezíti a közös játékot. Míg a nagytestvér ügyessége és fantáziája lehetővé teszi, hogy hatalmas kastélyt építsen kockákból, a kicsi a puszta cselekvés örömének hódolva rendre ledönti azt.

testvérféltékenység

Fontos, hogy szakítsunk időt a nagyobb gyermekre, amikor tényleg csak rá figyelünk és a közös program az ő igényeihez igazodik! Az ilyen alkalmak legyenek mentesek az elvárásoktól és éreztessük vele, hogy pont olyannak szeretjük, amilyen.

Vedd észre a jót és tedd szóvá!

Számos család visszajelzése is azt támasztja alá, hogy testvérféltékenység esetében is különösen érvényes, amit mindig hangsúlyozni szoktunk: a konfliktusmentes helyzetek pozitív visszajelzésével érhető el a legjelentősebb és legtartósabb változás. Hogyan?

– Minden alkalommal, amikor a két testvér kedvesen bánik egymással, erősítsük meg a pozitív gesztusokat.

Dicsérjük a nagyot, ha segít a kicsinek vagy nekünk a testvére ellátásában. Ne hagyjuk szó nélkül, ha a kicsi szépen kér egy játékot vagy megosztja az övét a másikkal.

– Adjunk lehetőséget, hogy ők maguk jelezzék, ha úgy érzik ügyesen együttműködtek és szenteljünk ennek a beszámolónak minél több figyelmet. (Ha van Plukkido játék a családban, akkor ezt a helyzetet kövesse a játéktáblán is változás.)

Játékaink, a Benefitto, a Land és a Planet kiválóan alkalmasak a pozitív visszajelzések vizuális megerősítésére is. Minden kedves gesztus nyomán például kinőhet egy virág az Öreg tölgyön, lufikkal díszíthető Meserét vagy akár űrzselé keletkezhet a Plukkido Galaxisban. Mindemellett olyan közös kalandokra invitálhatók vele a gyerekek, amik izgalmas élménnyé teszik az együttműködést és lekerül a fókusz a vitákról és az ellenállásról.

Részletesebben is érdekel a testvérféltékenység megoldása a Plukkido játékaival? Olvasd el blogunkon megjelent Kistestvér a fronton! című írásunkat!

Ha szeretnéd játszva feloldani a neveléssel kapcsolatos konfliktusokat, hogy több időt tölthess a gyereknevelés napos oldalán, csatlakozz a már több mint 4500 Plukkido-t használó családhoz! Kattints az alábbi Megrendelés gombra és válaszd ki a számodra megfelelő játékot. Bővebben itt olvashatsz az innováció díjas, pszichológusok által készített táblajátékokról.


Ha kipróbálnád a Plukkido gyereknevelést segítő játékait, kattints ide a vásárláshoz:

Megrendelés