Társadalmi felelősségvállalásra tanítás játékosan

A gyermeknevelés során törekszünk arra, hogy értékeket adjunk át gyermekeinknek. Hogy többek közt megtanítsuk, hogyan tiszteljen és segítsen másokat, hogyan vigyázzon a környezetére és felnőttként hogyan éljen majd úgy, hogy ne csak használja az erőforrásokat, hanem tegyen azok megújulásáért.

Az elmúlt évszázadok rohamos technikai fejlődése, sajnos sokszor hozta magával a természetes környezet szennyezését, az erőforrások kimerítését. Szerencsére manapság egyre szélesebb körben ismerik fel ezt, és nagyvállalati vagy akár egyéni szinten, egyre többen próbálnak tenni ellene. Előtérbe kerültek a törekvések a hulladékmennyiség csökkentésére, csomagolóanyagmentes vásárlásra vagy akár nagyvárosi komposztálásra. És a cégek is hangsúlyt fektetnek a fenntarthatóságot szolgáló szempontokra. Ahhoz, hogy hosszútávú változást érhessünk el, a most felnövekvő generáció szemléletformálása elengedhetetlen. Ezt leghatékonyabban saját példamutatásunkon keresztül, illetve mesék és játékok segítségével taníthatjuk a legtermészetesebben. Éppen ezért a Plukkido eszközökben használt történetek kiemelt figyelmet fordítanak a társadalmi értékek mesébe csempészésére.

Szabadtéri játékainkban, mint az IDEKI vagy a Zsebmanó visszatérő téma a környezetvédelem. A mesékben a manók ráirányítják a figyelmet a természet értékeire, információt adnak át növényekről, állatokról és buzdítják a gyerekeket, hogy segítsenek megoldani a manók ezzel kapcsolatos nehézségeit. A játékon keresztül nem csak a környezet megóvása épül be a gyerekek értékrendjébe, hanem a segítségnyújtás és a mások igényeinek szem előtt tartása is. Legyen a cél százlábú futóversenyzőnek cipőket gyűjteni, mosolyt csalni a kismanók arcára vagy épp megünnepelni a földigilisztákat, akik segítenek fenntartani a természet körforgását, a gyerekek játszva tanul