Játékba szőtt mese minden napra

ManólevelekAz olvasott mese szerepe kiemelkedően fontos számos készség és a személyiség fejlődésében. A rajzfilmekkel szemben, az olvasott mese segíti a belső képalkotás kialakulását, hiszen a gyermek saját fantáziája segítségével képzeli el a hallottakat. Ez pedig alapja a kreativitás fejlődése mellett az elvont gondolkodás képességének, ami elhanyagolhatatlan lesz az iskolai tanulmányok során. Emellett a belső képekkel való munka önbizalom növelő, feszültségcsökkentő hatással is bír. A szülők számára néha megterhelő és unalmas lehet újra és újra elolvasni a gyerekek éppen legkedvesebb meséit, de ez az erőfeszítés sokszorosan megtérül. A képességek fejlesztése mellett a közösen eltöltött idő és az egymásra figyelés a szülő-gyerek kapcsolatot is erősíti.

Ha mesélésről beszélünk elsősorban mindenkinek az esti mese jut eszébe. Hiszen ez egy olyan rítus, ami a legtöbb család mindennapjainak a része. Az összebújás és a sürgetés nélküli meseolvasás elősegíti az alváshoz szükséges lelassulást, ellazulást. Emellett viszont érdemes felhívni a figyelmet arra, hogy mesélni nem csak este érdemes. Próbáljuk meg a nap többi részébe is becsempészni a mesélést, a mesevilágot amikor csak tudjuk. Hiszen a gyerekek gondolkodását átszövik a varázslatos elemek és a mesén, játékon keresztül lehet a legjobban megszólítani őket. Ez a mese lehet olvasott vagy a szülők kreativitásától függően akár a játék hevében születő kitalált történet is.

A Plukkido ebben is szeretne segítséget nyújtani a szülőknek. Eszközeink mind a mesélés élményére, és a fantázián keresztüli motiválásra alapoznak. Az otthoni táblajátéktól kezdve, az IDEKI játszótérre és óvodába írt manólevelein keresztül egészen a mobiltelefonos applikáció formában létrejött ZsebManó és most már ÚtraManó tartalmakig nagy hangsúlyt fektetünk a mesékre. Terméktől függően ezek hosszabbak vagy rövidebbek, de mindig teljes értékű történetek, amik beindítják a gyermek képzeletét. Így ezeket az eszközöket alkalmazva nem csak a hétköznapi problémahelyzeteket tudjuk könnyebben megoldni, de mellette a közös mesélés élménye is a mindennapok részévé válik.