Mesébe foglalt otthonlét

Időről-időre akad olyan helyzet, amikor huzamosabb időt töltünk otthon a gyerekekkel, és jól jön egy kis segítség a napi rutin felállításához, a gyerekek együttműködésre ösztönzéséhez vagy épp a szórakoztatásukhoz. Ilyen lehet egy iskolai / óvodai szünet, de akár az is előfordul, hogy a gyerekeket egy-egy nem túl súlyos megbetegedéssel egy hétre is kiírja a háziorvos, olyankor pedig jól jönnek a segítő manók!

A szülőktől érkező visszajelzések is megerősítettek minket abban, hogy a Mesés küldetések és szórakoztatás karantén idejére csoportban megosztott tartalmak a hétköznapi otthonlétet is színesíthetik számos helyzetben. Ezért itt összegyűjtöttük őket, hogy később is könnyen elérhetőek legyenek.

1. Manólevél csomagok

Értsük meg jobban gyermekeink érzelmeit

A mesés küldetésekben a Plukkido táblajátékához hasonlóan kismanók adnak hírt izgalmas manóföldi eseményekről, a gyerekek pedig együttműködéssel, kreativitással, türelemmel és kedvességgel tudják megoldani a kalamajkákat. Ezek a kalandok kifejezetten otthoni és a hétköznapi rutin helyzetekre szabottak, és nem igényelnek “plukkidós előképzettséget”. Segítségükkel akkor is belekóstolhatsz a Plukkido játékos nevelést segítő módszertanába, ha még nem rendelkezel táblajátékaink egyikével sem.  A manóktól érkező levelek mesés keretbe foglalnak és játékká varázsolnak egy-egy olyan hétköznapi helyzetet (mint például a reggeli vagy esti készülődés, étkezések, vagy épp az elalvás), amik sokszor ellenállást, nyűgösködést váltanak ki.

Egy kérdőíves felmérés keretében megkérdezett szülők nagy része írta nekünk, hogy a játékokból tanult praktikákat a későbbiekben is hasznosítani fogják. Az alig kétéves Míra édesanyja például így fogalmazott: “Kreatív ötleteket adott a nem éppen szokványos helyzet leküzdésére. Csak pár hónapja kezdtük el a játékot, így a problémamegoldás mesébe ültetésére minden segítség, ötlet jól jön.” 

Dani (5) és Balázs (3) édesanyja pedig azt a megható élményt osztotta meg velünk, amikor a fiúk azzal ébresztették, hogy bizony ideje a manók segítségére sietni: “…amit sosem fogok elfelejteni egy reggeli alkalom volt…ők hamarabb keltek mint én és odajöttek hozzám a szobámba, és feltérdeltek az ágyamra, felhúzták a redőnyt és azt mondták hogy, Anya a Manóknak szükségük van ránk!”

Ha szeretnéd te is elvarázsolni a napjaitokat ezekkel az egyszerű mesés küldetésekkel, de még nem ismerős számotokra a Plukkido manók világa, akkor először a bevezető levelet olvasd fel gyermekednek, amiben megismerkedhet a segítőmanókkal, és csak ezután érkezzenek a küldetések. A küldetéscsomagokban különböző témákhoz találsz manóleveleket. Mindegyikhez tartozik szülői instrukció is, hogy még gördülékenyebben lehessen alkalmazni őket. 

Táblajátékaink használata nélkül ezeket a mesés küldetéseket ajánljuk nektek:

Reggeltől az esti elalvásig, 6 darab napi rutint segítő mesecsomag: 1. csomag, 2. csomag, 3. csomag, 4. csomag, 5. csomag, 6. csomag (1 kaland hat összefüggő levéllel), Türelem mesék, Játékos házimunkát segítő levelek

Ha pedig megtetszenek a mesés küldetések, akkor szeretettel várunk táblajátékaink világában is, ahol a dactól kezdve az agresszió kezeléséig, a 12 leggyakoribb nevelési kihívás megoldásában segítünk benneteket, pszichológusaink által megalkotott módszertanunkkal és táblajátékainkkal akár éveken át. Itt olvashatsz rólunk bővebben: Otthoni mágneses motivációs táblajátékok

2. Manó Híradó

Manóvilágot és a mesés küldetéseket tartalmazó manóleveleket még valósághűbbé teszi az igazi rádióadásként meghallgatható híradó. A manókról szóló hírek, érdekességek mosolyt csalnak nem csak a gyerekek, de a felnőttek arcára is. Az ötéves  Lili édesanyja ezt osztotta meg velünk: “A lepkék esküvői híradója után egy jó darabig minden meglátott fehér lepkéről úgy gondolta, hogy a szertartása siet! Azok a legjobbak, amikor a való világgal kicsit összefonódik manóföld, és a hétköznapi életbe el tudja képzelni, hogy itt vannak körülötte.”

Ráadásul időről-időre az adásokat hallgató gyerekek ötletei is visszaköszöntek a Manóföldről érkező tudósításokban! Sőt, a lelkes hallgatóság között olyan gyerkőc is akadt, aki a saját óvónénijének is közvetítette a manóföldi híreket vagy épp rajzos illusztrációt készített hozzá. A rádiós manótorna pedig játékosan mozgatta át a kicsiket.

A manó híradó adásait összegyűjtöttük nektek ezen az oldalon: Plukkido Manó Híradó


3. Zsebmanó otthon

Talán az egyik legnagyobb kihívás volt a szülők számára, hogy hosszú időn keresztül napi szinten érdekes és egyben fejlesztő játékokat találjanak ki a gyerekeknek, ami helyettesíti az óvodai foglalkozásokat. Ebben segítettek az ingyenesen letölthető Zsebmanó alkalmazás kifejezetten otthoni környezethez igazított játékai, amik a szórakoztatás mellett a különböző részképességek fejlesztését is segítik. Az app rengeteg olyan játékot kínál a családoknak, amik nem kötik képernyő elé a gyereket, így azok a szülők is bátran használják, akik nem szeretik digitális eszközökkel lekötni gyermekeiket. A Zsebmanó alkalmazással szülő és gyerek együtt szórakozhat a körülöttük lévő környezetet megfigyelve.

A játékokhoz nincs szükség hosszas előkészületre, amint a szülő felolvassa a manó által küldött rövid üzenetet (a játékos feladat leírását), a fantázia mozgósításával máris indulhat a  móka! 

Az ingyenes Zsebmanó alkalmazásról bővebben itt tájékozódhatsz és le is töltheted azt: ZsebManó mobilalkalmazás

4. Pszichológiai témájú blogcikkek és könyv

A hosszú otthonlét alatt sokaknak nyújtottak segítséget a közös házimunka bevezetéséről, a gyermeki időérzékelés és a türelem fejlesztésének sajátosságairól, vagy épp kompetencia megéléséről szóló írásaink. Hiszen a harmonikus szülő-gyerek együttműködésnek az is alapja, ha mi felnőttek kicsit jobban belelátunk a gyermeki fejlődés sajátosságaiba, és nem támasztunk túlzó elvárásokat feléjük. Éppen ezért nem titkolt célunk a szülői tudatosság növelése és a közérthetőségre törekvő pszichológiai edukáció. Ezt pedig a ránk jellemző gyakorlatias szemléletben tesszük, így a blog cikkekben is mindig igyekszünk praktikus tanácsokat és játékos ötleteket csempészni, amik azonnal alkalmazhatóvá teszik az olvasottakat.

Ajánljuk blogunkat az imént említett témákon túl is, itt érheted el: Plukkido szakmai blog

Ha szeretnéd jobban megérteni a játékos gyermeknevelés pszichológiai alapjait, valamint eltűnődnél napjaink gyermeknevelést befolyásoló tényezőin, akkor olvasd el a 2020. júniusában megjelent könyvünket, mely Dr Gyarmathy Éva ajánlásával, a Móra Kiadó gondozásában került a boltok polcaira. A könyv igencsak gyakorlatias, számos mesés küldetést és tippet tartalmaz.

Beleolvashatsz a könyvbe és online is megrendelheted itt: Játssz, mesélj és figyelj!

5. Amikor pedig kiszabadultok…

Végezetül szeretnénk ajánlani valamit arra az esetre is, amikor az otthonlét véget ér és lehetőségetek van utazni. A hosszú autós utazásokhoz tervezett, ÚtraManó mobilapplikációnk úgy szórakoztat, hogy nem köti képernyőhöz gyermeked. Magyarország bármely autópályáján indítod el, virtuális manók csatlakoznak hozzátok, akik arról mesélnek, amit az autóból a gyerekek is látnak. Megújuló mesét és felfedezést biztosítunk a gyerekeknek, és nyugodt utazást a felnőtteknek!

Az ingyenesen elérhető appról itt tudhatsz meg többet és le is töltheted: ÚtraManó mobilalkalmazás

Bármelyik, játékos nevelést segítő eszközünket is választjátok, szeretettel várunk benneteket a Plukkido világában. Ha kérdésetek, kérésetek van, keressetek minket bizalommal az info@plukkido.hu címen, segítünk!